Ексклюзиви
неділя, 16 грудня 2018 08:20

Вантаж чаю спричинив війну в Англії

Вантаж чаю спричинив війну в Англії
Бостонське чаювання. Фото: Гравюра Купера (1789).

Мешканці Бостона викинули в море вантаж чаю з англійського судна на знак протесту проти митної політики Великої Британії 16 грудня 1773 року. Ця подія під назвою "бостонське чаювання" призвела до американської війни за незалежність.

Восени до портів Америки вирушили кораблі Ост-Індської компанії з чаєм, що обкладався митом. Тим часом комітети змусили агентів Ост-Індської компанії відмовитися від вантажу. Тоді бостонський комітет постановив заборонити вивантаження чаю, повідомивши про це англійський уряд і комітети інших міст. Упродовж 20 днів натовп у порту не дозволяв розвантажити кораблі. Зрештою, декілька чоловік в одязі індіанців проникли на корабель і на очах натовпу викинули ящики з чаєм у море. В Англії ці події сприйняли як оголошення війни. Багато колоністів на знак солідарності відмовлялися від вживання чаю, замінюючи його кавою. Все ж масова відмова від чаю не була довготривалою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 52 собак вціліли 11 - група норвежців дійшла до полюсу

Парламент ухвалив рішення закрити порт, відшкодувати збитки Ост-Індській компанії та передати управління колонією Массачусетс, де знаходився Бостон, головнокомандувачеві англійських військ в Америці генералові Хейджу. Війська увійшли в Бостон. Англійська окупація паралізувала економічне життя міста й колонії.

Одначе її мешканці вирішили боротися до кінця. Хейджа звільнили з посади; замість губернатора, якого призначав Лондон, було створено тимчасовий уряд; обрано скарбничого, якому сплачували податки. Збори винесли рішення про скликання континентального конгресу.

Розпочалося створення збройних загонів, відбувалися перші сутички з англійцями. Конфлікт між Англією та її північноамериканськими колоніями, зрештою, призвів до відкритого протистояння та війни, результатом війни стало утворення Сполучених Штатів Америки.

Норвезький полярний дослідник Руаль Амундсен разом із чотирма товаришами на підкорив Південний полюс 14 грудня 1911 року. Ця точка розташований у межах Полярного плато Антарктиди на висоті приблизно 2800 метрів над рівнем моря.

Зараз ви читаєте новину «Вантаж чаю спричинив війну в Англії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути