Ексклюзиви
вівторок, 02 червня 2020 08:21

Британський трон посіла нова правителька

Британський трон посіла нова правителька
Перед коронацією Єлизавети Вестмінстерське абатство закрили на півроку. Фото: unsplash.com

У Лондоні 2 червня 1953-го принцеса Єлизавета зійшла на трон. 27 млн людей дивилися пряму трансляцію на чорно-білих телевізорах. 11 млн слухали репортаж по радіо.

Десятирічна Єлизавета Олександра Марія Віндзор стала спадкоємницею британського престолу у 1936 році. Її батько Георг VI зайняв трон після зречення від влади свого брата Едуарда VIII.

У 1945 році Єлизавета проходила підготовку як водій-механік і отримала звання лейтенанта. За два роки вийшла заміж за свого чотириюрідного брата Філіпа Маунтбеттена - офіцера британського флоту. Весілля влаштували скромне через важкі повоєнні роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Годинник на вежі зупинився від рясного снігопаду

Перед коронацією Вестмінстерське абатство закрили на півроку. Повну церемонію коронації Єлизавета репетирувала двічі. Два тижні щодня носила три-кілограмову Імператорську державну корону, щоб звикнути до ваги та натренувати м'язи шиї. Наряд півроку шив улюблений модельєр королівської сім'ї Норман Хартнелл. На сукні з білого атласу вишили вручну національні емблеми - троянду Англії, чортополох Шотландії, трилисник Північної Ірландії і Уельський нарцис. 8200 почесних гостей запросили в Вестмінстерське абатство на саму церемонію.

Урочиста служба в абатстві тривала 3 години. Після завершенні церемонії святкова процесія з королевою, її чоловіком та майже 16 тис. інших учасників проїхала вулицями Лондона. Завершився день коронації салютом над Темзою і народними гуляннями по всій країні.

В Лондоні запустили знаменитий годинник Біг Бен на вежі парламенту 31 травня 1859 року. Перша спроба за 10 днів до того виявилася невдалою - годинник не працював.

Зараз ви читаєте новину «Британський трон посіла нова правителька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути