Ексклюзиви
пʼятниця, 07 травня 2021 08:20

Частина Туреччини отримала незалежність

Частина Туреччини отримала незалежність
Картина ''Митрополит Германос благословляє стяг повсталих в монастирі Ая-Лавра". Робота Теодороса Врізакіса

Монархія у Греції була визнана офіційно на міжнародному рівні у Константинопольській угоді 7 травня 1832-го. Греція отримала незалежність.

Греція була провінцією Османської імперії до кінця XVII ст. Національно-визвольна боротьба грецького народу проти османського панування почалася 1814-го. Всередині країни до збройної боротьби стало селянство — клефти. Поза Грецією утворювались таємні революційні організації.

6 квітня 1821-го в Пелопоннесі розпочалось антитурецьке повстання. За три місяці охопило значну частину континентальної Греції, острови Кріт та Кіпр. Рушійною силою революції було селянство, керівником виступила буржуазія, що тільки починала формуватися. Повстання переросло у війну за незалежність країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Застрелили короля, який вийшов прогулятися до моря

Війна за незалежність тривала до 1832-го. Тоді за посередництва Великобританії, Росії та Франції було підписано Константинопольський мирний договір, який визнав Грецію незалежною державою, першою на території Османської імперії.

Кордони королівства були підтверджені в Лондонському протоколі. Він підтвердив умови Константинопольського договору та знаменував завершення Грецької війни за незалежність.

В Греції 23 липня 1974 року скинули диктатуру "чорних полковників". Так називали військових, які захопили владу, через колір мундирів.

Зараз ви читаєте новину «Частина Туреччини отримала незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути