пʼятниця, 29 травня 2020 12:49

Бойовики збили військовий гелікоптер, загинули 12 осіб

29 травня 2014 року, о 12:30, поблизу Слов'янська на Донеччині проросійські бойовики збили з ПЗРК гелікоптер Мі-8МТ (борт "16") Національної гвардії України.

Трагедія сталася біля гори Карачун, коли гелікоптер, на борту якого перебував генерал-майор Сергій Кульчицький, збирався повертався на базу після розвантаження харчових продуктів на 4-й блокпост та проведення ротації особового складу.

Автор: Юрій Касьянов
  Генерал-майор Сергій Кульчицький за тиждень до загибелі
Генерал-майор Сергій Кульчицький за тиждень до загибелі

Вертоліт було обстріляно терористами з лісосмуги та підбито. Під час падіння вибухнули паливні баки.

Внаслідок події загинули 12 військовослужбовців України — 6 бійців Національної гвардії та 6 представників колишнього спецпідрозділу "Беркут".

Один із тих, хто перебував на борту, — штурман екіпажу Олександр Макеєнко вижив. В тяжкому стані його доправили до лікарні.

"Це було 29 травня 2014 року, ми виконували завдання за призначенням — доставка продуктів, води та ротація особового складу. Склали маршрут перельоту, виконали переліт на гору Карачун, провели там ротацію особового складу, виконали переліт на п'ятий блокпост, а після зльоту пролунав вибух, вертоліт втратив керування – і сталася катастрофа, в якій загинули 12 наших військовослужбовців", — згадував пізніше Макеєнко.

Серед загиблих під час обстрілу бойовиків був начальник управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління Національної гвардії України генерал-майор Сергій Кульчицький. Це був четвертий виліт на гору Карачун і, на жаль, останній у його житті. Він став першим українським генералом, який загинув під час війни на Донбасі.

Автор: Прессцентр АТО
  Пам’ятний знак на горі Карачун
Пам’ятний знак на горі Карачун

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочалася битва за Донецький аеропорт

З початку російської агресії на Донбасі Кульчицький брав активну особисту участь у створенні першого добровольчого підрозділу, сформованого з активістів Самооборони Євромайдану, — 1-го резервного батальйону Національної гвардії. Разом із резервістами брав участь в бойових діях в зоні АТО.

Похований 31 травня 2014 року на Полі почесних поховань Личаківського цвинтаря у Львові.

20 червня 2014 року відзначений званням "Герой України" — за виняткові військові заслуги перед Українською державою, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету України (посмертно).

На честь Кульчицького як одного з творців Національної гвардії України названо батальйон оперативного призначення (резервний батальйон) 27-ї бригади Північного оперативно-територіального об'єднання Нацгвардії.

Автор: ngu.gov.ua
  Меморіал загиблим на Карачуні у Слов’янську
Меморіал загиблим на Карачуні у Слов’янську

2015 року на місці загибелі українських військових на горі Карачун біля Слов'янська встановили пам'ятний знак. А 29 травня 2019 року у Слов'янську відкрили меморіал загиблим воїнам-визволителям.

30 квітня 2018 року, о 14:00, в Україні закінчилася Антитерористична операція (АТО), а замість неї розпочалася операція Об'єднаних сил (ООС) – військова операція із відсічі та стримування збройної агресії РФ на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики збили військовий гелікоптер, загинули 12 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути