Ексклюзиви
пʼятниця, 22 березня 2019 08:20

Поліція спалила село, щоб помститися

Поліція спалила село, щоб помститися
Меморіальний комплекс "Хатинь". Фото: Белсат

Каральні підрозділи охоронної поліції за вбивство партизанами кількох німецьких військовослужбовців 22 березня 1943 року спалили заживо і розстріляли 149 жителів білоруського села Хатинь.

Вранці того дня поблизу міста Логойськ в Мінській області при сутичці партизан з колоною 118-го карального батальйона вбиті три поліцая, кулеметник роти СС і її командир. Поранений командир взводу надав наказ про знищення партизан. Під час переслідування німецькі підрозділи натрапили на 30 заготівельників лісу з села Козирі і вбили їх, прийнявши за партизан.

Приймають рішення про проведення операції із зачистки села Хатинь, де вони зупинилися. На підмогу викликали підрозділ 36-ї гренадерської дивізії СС "Дірлевангер", більшу частину вояків якого складали кримінальники. Дивізія також мала у своєму складі військово-терористичні підрозділи — "айнзацгрупи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За дев'ять днів у Корюківці німці вбили і спалили 6700 людей

За наказом командира 118-го батальйону Костянтина Смовського поліцаї зігнали всіх жителів села Хатинь в колгоспний сарай, обклали його соломою і підпалили. Тих, хто вибігав із пошкоджених вогнем дверей, розстрілювали поліцаї, що оточили місце страти. Того дня в Хатині згоріли заживо або були убиті 149 людей, з них 75 дітей. Уціліти вдалось двом дівчатам, ще троє дітей змогли уникнути страти, сховавшись від облави у селі. Із дорослих жителів села живим лишився лише 56-літній Йосип Камінський.

У пам'ять білоруських сіл, знищених нацистами в роки Другої світової війни, на місці спаленого села в Логойському районі створили меморіальний комплекс "Хатинь".

2 березня 1943 року начальник штабу 399 головної польової комендатури у місті Конотоп Байєр Бруно Франц віддав наказ про знищення містечка Корюківки на Чернігівщині.

Зараз ви читаєте новину «Поліція спалила село, щоб помститися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути