Ексклюзиви
понеділок, 30 листопада 2020 08:21

Знайшли скарб, на який претендують чотири країни

Знайшли скарб, на який претендують чотири країни
"Маска Агамемнона" належала володарю, що правив Мікенами у XVI ст. до н. е. - за 400 років до описаних в "Іліаді" подій. Фото: http://panoptikon.org

В Мікенах німецький археолог Генріх Шліман 30 листопада 1876-го знайшов п'яту золоту поховальну маску - "Маска Агамемнона".

Зображений на масці володар правив Мікенами у XVI ст. до н. е. - за 400 років до описаних в "Іліаді" подій. Розкопки Генріх Шліман проводив у Мікенах - 90 км на південний захід від Афін, усередині кам'яного кургану. Шліман вірив, що там похований цар Агамемнон. Той, що за Гомеровою "Іліадою" захопив і спалив Трою. Шліман ножем перекопав 176 кв. м підлоги як вважалося "печі". На 25-й день натрапив на останки 15 осіб і золоті речі навколо них.

Найціннішою знахідкою була золота поховальна маска, що зображувала літнього бородатого чоловіка із закрученими догори кінчиками вусів. Генріх Шліман одразу назвав її "маскою Агамемнона".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У джунглях натрапили на старовинний храмовий комплекс

За п'ять років до того Шліман розкопав давню Трою на пагорбі Гіссарлик, що на північно-західному узбережжі Туреччини. Він вгадав місце. Знайдені золоті царські маски Шліман забрав із собою. А також понад 8 тис. знахідок із дорогоцінних металів та слонової кістки.

Половина знайденого за законом належала Туреччині. Щоб уникнути суду, Шліман заплатив туркам 50 тис. франків. Для порівняння: весільний подарунок обійшовся йому у 150 тис. Той скарб археолог подарував Берлінському музеєві давньої історії. "Троянське" золото Шлімана до 1945 року зберігалось у Берліні, а потім як трофей опинилось у Москві, в Музеї історії образотворчого мистецтва. 1997 року російська Держдума прийняла закон, згідно з яким скарб із Трої має залишатися в країні. А тим часом на золото Шлімана претендують німці, турки і греки.

Французький мандрівник Анрі Муо 22 січня 1861 року виявив в джунглях Камбоджі гігантський індуський храмовий комплекс Ангкор-Ват. Споруду, присвячену богу Вішну, звело у ХІІ столітті місцеве населення часів Кхмерської імперії за наказом правителя Сур'явармана.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли скарб, на який претендують чотири країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути