пʼятниця, 14 травня 2021 12:53

"Тішився, що я тоді так файно любився" - Василь Стефаник кохав жінку священника

"Тішився, що я тоді так файно любився" - Василь Стефаник кохав жінку священника
Василь Стефаник видав п'ять збірок новел. У творах показував еміграцію українців за океан, зубожіння і сімейні драми у селянських родинах, одиноку старість та жертовність батьків. Світлина 1930 року. Фото: Центральний державний архів-музей літератури й мистецтва України

Письменник Василь Стефаник народився в сім'ї заможного селянина 14 травня 1871 року в Русові - тепер Коломийський район Івано-Франківської області.

Навчався в гімназіях у Коломиї та Дрогобичі. З 1890-го разом з іншими членами Русько-української радикальної партії брав участь у відкритті читалень у селах. Для цього переривав навчання. У сусідньому селі Стецева приймав священник Кирило Гаморак. Василь Стефаник знав його з дитинства. Духівник допомагав влаштуватися до школи в Снятині.

Кирило Гаморак мав доньок Євгенію, Ольгу й Олену. Вони захоплювалися чорнявою чуприною гімназиста та його ґречними манерами. Кілька років поспіль запрошували пожити в них під час канікул. Василь не відмовлявся. Батько, Семен Стефаник, злився на сина, бо замість допомоги по господарству той усе літо проводив у Гамораків.

Та подобалися йому не лише дівчата Гамораків. Коли в справах бував у друга Лева Бачинського в селі Серафинці, нині Городенківський район на Івано-Франківщині, то покохав його сестру Євгенію. Вона була на рік молодшою й теж закохалася в гостя. Батьки натякали, щоб присилав старостів.

"Висока, білява панна мене полюбила, – писав Василь Стефаник про Євгенію Бачинську другові Вацлаву Морачевському. – Я вперше дізнався, що мене дівчина любить. Ой, то була радість, але така, що потім і перед тим такої не було. Але я розлюбив панну. Якось отримав від неї листа. Як я читав той лист, та й любов пропадала. Як коли б рядки листа співали. Та й пропала. То лиш була хвиля одна та й перша. Тепер та панна нещаслива".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Україна святкуватиме 150-річчя Василя Стефаника

Почуття Євгенії Бачинської міцнішають. Та він не відповідає на її листи й не навідується з Кракова, куди вступив на медичний факультет. А про свої почуття пише Ользі Гаморак: "Тішився, що я тоді так файно любився. А потім перестав".

Закохана не може змиритися з байдужістю хлопця. Тужить і починає хворіти, розвивається туберкульоз. Від нього й помирає. Василь Стефаник не їде на похорон. Боїться осуду її батьків.

Вчиться неохоче, більше часу присвячує творчості. Пише новели, які публікує газета "Праця" в Чернівцях. Восени 1898-го приїздить у гості до священника Василя Калитовського в село Троїця – тепер Коломийський район. Він одружений зі старшою донькою Кирила Гаморака – Євгенією. Мають двох дітей. Стефаник закохується в господиню. Їй він теж небайдужий.

Як завершився роман з Євгенією Калитовською та про інші стосунки Василя Стефаника з жінками читайте в журналі "Країна" №571 за 13 травня 2021-го.

14 травня 1998-го від серцевого нападу в Лос-Анджелесі, у віці 82 років, помер легендарний співак, актор та ікона шоу-бізнесу Френк Сінатра.

Сінатра народився в італо-американської сім'ї в місті Хобокені 1915-го. Він став першою суперзіркою популярної музики, кар'єра якого у сфері розваг тривала більш як 50 років. У першому втіленні співочої кар'єри був майстром романтичних балад, популярних під час Другої світової війни. Після того, як його зовнішність стала менш привабливою наприкінці 1940-х, заново відкрив себе як співак у стилі свінг із грубішим стилем співу й почав вражаюче повернення в 1950 роках.

Зараз ви читаєте новину «"Тішився, що я тоді так файно любився" - Василь Стефаник кохав жінку священника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути