неділя, 02 серпня 2020 08:21

Почалися Олімпійські ігри

Почалися Олімпійські ігри
Успіх німецьких спортсменів, які перемогли у командному заліку, став основою пропагандистського документального фільму Лені Ріфеншталь "Олімпія" Фото http://sechtl-vosecek.ucw.cz

XI Літні Олімпійські ігри в Берліні відкрив 2 серпня 1936-го лідер нацистської Німеччини Адольф Гітлер. Участь взяли 3 961 спортсмени з 49 країн.

Міжнародний олімпійський комітет вибрав Берлін місцем проведення XI літніх Ігор. Йозеф Геббельс переконав Гітлера у необхідності використання масштабних міжнародних змагань для пропаганди досягнень "арійської раси". Керівники Третього рейху мусили пообіцяти, що гості змагань не побачать жодних проявів расової нетерпимості.

Змагання почалися 1 серпня 1936 року і тривали 16 днів. На церемонії відкриття вперше провели естафету олімпійського вогню, доставленого з Греції. Героєм Берлінських ігор став афроамериканець Джессі Овенс. Він переміг у чотирьох легкоатлетичних дисциплінах. Після нагородження чемпіона повинен був привітати лідер країни-господаря змагань. Але Адольф Гітлер залишав стадіон - він не привітав жодного темношкірого спортсмена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олімпійські ігри в Москві бойкотували 64 країни

Німецькі спортсмени завоювали 89 медалей. Німеччина випередила США та Угорщину. Українці на берлінській Олімпіаді не виступали – держава тоді була поділена між СРСР, Польщею, Чехословаччиною та Румунією. Проведенню наступних Олімпійських ігор завадила Друга світова війна.

20 січня 1980 року Президент США Джиммі Картер оголосив про бойкот Олімпійських ігор у Москві, якщо не припиниться інтервенція в Афганістан. На тлі загострення політичної ситуації бойкот Олімпійських ігор підтримали 64 країни.

Зараз ви читаєте новину «Почалися Олімпійські ігри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути