неділя, 15 жовтня 2017 11:00

9 кораблів супроводжували Наполеона у заслання

9 кораблів супроводжували Наполеона у заслання
Маєток Наполеона бонапарта на Святій Єлені. Фото: Finding Napoleon

15 жовтня 1815 року починається заслання імператора французів Наполеона Бонапарта на острова Свята Єлени.

Рішення про заслання виніс британський кабінет міністрів. Святу Єлену вибрали через віддаленість острова. Імператору вже вдалось утекти з Ельби.

"Це гірше, ніж залізна клітка Тамерлана! Я не хотів би, щоб мене видали Бурбонам", - сказав Наполеон, відсилаючись на легенду про те, що полководець Тамерлан тримав турецького султана Баязида у клітці.

У супроводжувачі Наполеон вибрав собі офіцерів Бертрана, Монтолона, Лас Каза і Гурго. 9 англійських кораблів та 1 тис солдат супроводжували наполеона, коли він плив на острів.

Імператор зі свитою оселився у Лонгвуд-хаусі. Був колишньою резиденцією генерал-губернатора.

Маєток оточували вартові. Сигнальними прапорцями повідомляли про всі дії Наполеона.

Новий генерал-губернатор Хадсон Лоу боявся, що Наполеон утече. Дозволив йому гуляти лише в межах військових постів. Вигнав лікарів Наполеона. У свиті імператора залишились лише офіцери та ще 12 чоловік.

Наполеон часом приймає у себе людей, що прибували на острів. В 1816 починає надиктовувати своєму картографу Лас Казу мемуари.

Очевидці згадують, що на острові Наполеон перебував у пригніченому настрої. Він мало гуляв та почав хворіти. Жаліється на біль у правому боці. Думає, що то рак.

5 травня 1821 року о 17 годин 49 хвилин Наполеон Бонапарт помер. Його поховали біля струмка Торбет, неподалік від Логвуду. Останні слова імператора - "Голова армії!". Вимовив їх у маренні.

На острові Святої Єлени Наполеон потоваришував із 14-річної Бетсі, донькою субінтенданта Ост-Індської кампанії Балкомба. При першій зустрічі дівчинка злякалась імператора, але потім вони стали найкращими друзями. Дівчинка зверталась до Наполеона "Бонні". Францкзські офіцери заздрили їхній дружбі. Згодом Лоу доводив, що Наполеон передавав через дівчинку таємні повідомлення.

Зараз ви читаєте новину «9 кораблів супроводжували Наполеона у заслання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути