понеділок, 12 березня 2018 18:17

67 київських студентів вийшли на захист викладача Матвія Шестопала

67 київських студентів вийшли на захист викладача Матвія Шестопала
Матвія Шестопала звільнили за "буржуазний націоналізм". Фото: "Урядовий Кур'єр"

12 березня 1965 року 67 студентів КНУ імені Тараса Шевченка підписали заяву з проханням відновити на роботі викладача Матвія Шестопала звинуваченого в українському націоналізмі.

Студенти протестували в коридорі та аудиторіях. На підписантів листа тиснули, щоб вони познімали свої підписи, усіх хто не погодився, потім відрахували.

Шестопал викладав історію журналістики. На своїх парах розповідав про боротьбу українців проти поневолення. Перекладав студентам заборонену літературу. У 1955 став в.о. декана факультету журналістики. Він виступав проти двомовності, вимагав, що всі лекції читали лише українською мовою.

"Те, що робиться нині з українською мовою — тяжкий державний злочин проти всього великого слов'янського народу, грубе порушення конституційних свобод і цинічне потоптання національних прав українців. Той глум і наруга, яких протягом століть зазнає від сусідів українське слово, може зрівнятися лише з нечуваним лицемірством і соціальною брехнею, якими прикривається це українофобство", - говорив він про спроби нав'язати українцям двомовність на Республіканській конференції з питань культури української мови. За це партком університету ухвалив звільнити Шестопала з посади викладача.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній студент Володимира Вернадського врятував йому життя

Студенти стали протестувати, написали листа на захист викладача. Їм не вдалось нічого зробити. Шестопала звільнили з формулюванням "за український буржуазний націоналізм без права викладання в навчальних закладах". Його заборонили брати на будь-яку роботу. Вчений був змушений збирати пляшки.

Помер Матвій Шестопал 20 серпня 1986 в Києві, похований на Лісовому кладовищі.

Письменник та драматург Богдан Жолдак презентував книжку "Під зіркою Лукаша" про українського перекладача Миколу Лукаша. За життя Микола Лукаш переклав понад 1000 творів світової літератури від 100 авторів, із 20 мов. При цьому не пам'ятав номера свого телефону. Казав: "Я собі не дзвоню".

Зараз ви читаєте новину «67 київських студентів вийшли на захист викладача Матвія Шестопала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути