Ексклюзиви
середа, 12 квітня 2023 07:05

"Дві правди": в СРСР оголосили про початок космічної ери
3

2 випуски газети "Правда" в один день вийшли в СРСР у середу 12 квітня 1961 року. Це збентежило людей, адже щоденна газета була найвпливовішим радянським виданням, фактично - головною газетою країни. Про неї говорили: "Правда в СРСР одна".

Та вихід 2 випусків "Правди" в один день не оминув і усну народну творчість: заяви про подвійні стандарти і "2 правди" в країні набули нового смислу.

Перший випуск газети "Правда" від 12 квітня 1961 року
Фото: uahistory.com
Екстрений випуск газети "Правда" від 12 квітня 1961 року, в якому повідомили про політ Гагарина
Повідомлення про політ Гагарина в космос у випуску "Правди" від 13 квітня 1961-го проілюстрували малюнком Костянтина Арцеулова

У звичайному випуску від 12 квітня 1961-го на 1-й шпальті йшлося про заходи про покращення координації науково-дослідних робіт та Академії наук СРСР. І жодного слова про космос.

2-й, екстрений, випуск "Правди" присвятили першому в історії польоту людини в космос та особистості космонавта Юрія Гагаріна. Подробиць польоту не наводили - писали лише про успішне приземлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хрущов одружив космонавтів заради наукового експерименту

Окрім світлини Гагаріна та його офіційної біографії, на 1-й шпальті надрукували звернення ЦК КПРС до комуністичної партії, народів і урядів усіх країн та "всього прогресивного людства".

Наступного дня випуск "Правди" вийшов у 2 кольорах - до традиційного чорного додали червоний. Зокрема, додали кольору в ілюстрацію кримчанина Костянтина Арцеулова - онука знаменитого мариніста Івана Айвазовського.

60 років тому, 12 квітня 1961-го, космічний корабель "Восток-1", пілотом якого був Юрій Гагарін, уперше полетів у космос. Цю дату відзначають як Всесвітній день космонавтики.

Корабель "Восток" стартував з космодрому "Байконур". На ньому Юрій Гагарін вперше у світі зробив орбітальний обліт Землі, який тривав 108 хв.

Зараз ви читаєте новину «"Дві правди": в СРСР оголосили про початок космічної ери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути