Ексклюзиви
неділя, 16 лютого 2020 08:21

Для мережі ресторанів набрали 1,5 млн працівників

Для мережі ресторанів набрали 1,5 млн працівників
Підприємець Рей Крок викупив у Макдональдів франшизу за $15 тис. Він став мультимільйонером. Фото: https://gr.askmen.com

Каліфорнійські ресторатори брати Макдональд організували ресторан швидкого обслуговування 16 лютого 1909-го. Їхню ідею 1954 року підтримав Рей Крок, який створив всесвітню мережу ресторанів McDonald's.

В закусочній McDonald's в каліфорнійському місті Сан-Бернардіно сформулювали принципи концепції "швидкого харчування". Спочатку продавали кілька видів гамбургерів, чипси та апельсиновий сік. Згодом в асортименті з'явилися картопля-фрі й кока-кола. Для привабливості встановили на даху підсвічені неоном золоті арки - букву М.

Брати скоротили до мінімуму меню, зберігши з 25 найменувань лише 11: гамбургер, чізбургер, три види напоїв, молоко, кава, картопляні чіпси, пиріжки, картопля-фрі і молочні коктейлі. І ввели самообслуговування. За рахунок різкого збільшення пропускної здатності ціну на гамбургери знизили з 30 до 15 центів. Через два роки прибуток виріс в два рази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гроші підприємця витратили на новий ринок у Києві

У 1954 році підприємець, продавець порохотягів Рей Крок придбав у братів Мак-Дональдів право виступати ексклюзивним агентом із франчайзингу. Крок викупив у Макдональдів франшизу за $15 тис. – $365 тис. на теперішні гроші. Щоб узяти кредит у банку, заклав власний будинок і страховий поліс. За 30 наступних років заробив близько $600 млн. У 1955 році він відкрив свій перший McDonald's в містечку Дес-Плейнз.

У 1961 році всі права на компанію були повністю викуплені Кроком. Він став мультимільйонером.

Зараз в світі понад 31 тис. ресторанів McDonald's, в яких працює 1,5 млн осіб.

У Києві 16 липня 1912-го урочисто відкрили Бессарабський критий ринок. Збудували його за гроші цукрового магната Лазаря Бродського.

Зараз ви читаєте новину «Для мережі ресторанів набрали 1,5 млн працівників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути