Ексклюзиви
вівторок, 16 січня 2018 22:06

11 років тому жінка вперше стала президентом

11 років тому жінка вперше стала президентом
Елен Джонсон-Серліф очолила Ліберію в 2006-му Фото: eawfpress.ru

16 січня 2006 року перща жінка-президент Елен Джонсон-Серліф очолила Ліберію.

Джонсон-Серліф народилася 29 жовтня 1938 року в Монровії в Ліберії. Батько Елен був депутатом парламенту Ліберії, тому дочка пішла в політику, і працювала в міністерстві фінансів. Отримала ступінь магістра державного управління в Гарвардському університеті. В 1985 році відправилася на батьківщину, де в той час проходила громадянська війна.

В 1997 році Джонсон-Серліф балотується на пост президента, але програє гонку виборів Чарльзу Тейлору. В 2005 році отримує переконливу перемогу на виборах та очолює країну, яка потерпала від наслідків громадянської війни та бідності, пише сайт vedomosti

Президент змогла списати основу частину державного боргу країни. Цей фактор спричинив поступове економічне зростання країни. До спалаху вірусу Ебола в 2014 році, ВВП Ліберії щорічно зростало на 8%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 37 років тому прем'єр-міністром Великої Британії стала "залізна леді"

"Ми зробили багато, щоб відновити надання основних послуг",— говорила Елен. Були розпочаті масштабні роботи над електрифікацією регіонів. За заслуги в розбудові післявоєнної Ліберії Елен Джонсон-Серліф була удостоєна Нобелівської премії миру в 2011 році.

6 березня пішла з життя 94-річна Ненсі Рейган. Із 1981-го по 1989-й була першою леді США. Із президентом Рональдом Рейганом прожила у шлюбі 52 роки.

— Рейган був у Білому домі вісім років. Його дружину всі запам'ятали як речницю кампанії проти наркотиків "Просто скажи ні" і запеклого захисника свого чоловіка, — каже Джош Хеубуш, виконавчий директор Фонду і Президентської бібліотеки ім. Рейгана. — Коли її чоловіка поранили під час замаху на життя ¬1981-го, Ненсі не вийшла з лікарні, доки його не виписали.

Зараз ви читаєте новину «11 років тому жінка вперше стала президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути