Ексклюзиви
вівторок, 09 жовтня 2007 14:40

Вероніку із "Журавлів" Хрущов обізвав "патлатой шлюхой"

  Воєнні лихоліття не змогли знищити кохання Бориса й Вероніки зі стрічки ”Летять журавлі”
Воєнні лихоліття не змогли знищити кохання Бориса й Вероніки зі стрічки ”Летять журавлі”

Фільм Михайла Калатозова "Летять журавлі" за п"єсою Віктора Розова "Вічно живі" вийшов на екрани СРСР 12 жовтня 1957 року.

Борис гине на фронті. З відчаю його наречена Вероніка  створює сім"ю. А раптом Борис живий? І Вероніка починає чекати...

У Радянському Союзі картина мала ефект бомби. Головну героїню, яку зіграла 23-річна актриса Тетяна Самойлова, рішуче засудили. Фільм називали ідеологічно хибним. Мовляв, радянська дівчина ніколи не зрадить свого нареченого, що воює на фронті. Микита Хрущов навіть обізвав Вероніку — "патлатой шлюхой". Генсекові не сподобалося, що вона у фільмі ходить босоніж із розпущеним волоссям.

Картину випадково побачив майбутній режисер 20-річний Клод Лелюш. Вона так його вразила, що він зателефонував директорові Каннського фестивалю і переконав зарахувати фільм до конкурсної програми. 1958 року "Журавлі" отримали гран-прі фестивалю. Це єдина радянська стрічка, відзначена "Золотою пальмовою гілкою".

Незадовго до фестивалю у 54-річного Михайла Калатозова стався серцевий напад. Тож до Франції на конкурсний перегляд поїхала Тетяна Самойлова й оператор Сергій Урусевський. Чому не запросили виконавця ролі Бориса — Олексія Баталова — невідомо. Члени журі не повинні проявляти емоцій, та під час перегляду стрічки їхні очі були повні сліз. Актриса отримала диплом за кращу жіночу роль, випередивши Софі Лорен.

— Упевнений, після показу вашої картини ви станете зіркою і до вас уже годі буде доступитися, — сказав під час зустрічі із Самойловою Пабло Пікассо.

Проте інші ролі Тетяни Самойлової не були такими яскравими. Її запрошували до Голлівуда на роль Анни Кареніної. Актриса мала грати з Жераром Філіпом. Та чиновники радянського Держкіно мотивували заборону на виїзд тим, що Самойлова не має вищої освіти.

У Франції фільм став лідером прокату. "Летять журавлі" внесено до Книги рекордів Гіннеса як найкасовіший фільм, який отримав гран-прі Каннського фестивалю.

Зараз ви читаєте новину «Вероніку із "Журавлів" Хрущов обізвав "патлатой шлюхой"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути