пʼятниця, 17 серпня 2018 05:16

У містах і селах кругом були плакати "Окупанти, додому!"

Автор: WWW.DRUGOI.LIVEJOURNAL.COM
  Мешканці столиці Чехословаччини Праги оточили радянських військових, 21 серпня 1968 року. За кілька днів до країни увійшли майже півмільйона солдатів і приблизно п’ять тисяч танків і бронетранспортерів. Вони перебували на вулицях міст до 11 вересня — коли місцеві політики під тиском СРСР відмовилися від реформ. Протягом місяця частину військ вивели, але до 1991 року в Чехословаччині постійно був 130-тисячний контингент іноземних військових
Мешканці столиці Чехословаччини Праги оточили радянських військових, 21 серпня 1968 року. За кілька днів до країни увійшли майже півмільйона солдатів і приблизно п’ять тисяч танків і бронетранспортерів. Вони перебували на вулицях міст до 11 вересня — коли місцеві політики під тиском СРСР відмовилися від реформ. Протягом місяця частину військ вивели, але до 1991 року в Чехословаччині постійно був 130-тисячний контингент іноземних військових

21 серпня 1968 року радянські війська розпочали операцію "Дунай" — із арміями Польщі, Угорщини та Болгарії увійшли на територію Чехословаччини. Так відсторонили від влади керівника місцевої компартії Александра Дубчека, який почав проводити демократичні реформи в країні.

— Мені саме присвоїли звання капітана й приготували документи для виїзду на службу до Німеччини. Відправили їх у штаб, але раптом повернули в частину, де я служив — до Болграда на Одещині. Наступного дня всіх з неї вивели в поле. Солдати позалазили на вантажівки, а командири посідали в уазики й рушили на захід. Це був кінець липня 1968-го, — згадує 82-річний Ернест Дем'янов із Києва. Він командував зенітною батареєю 48-ї мотострілецької дивізії. Її ввели до складу 38-ї загальновійськової армії Прикарпатського фронту, який створили 17 серпня 1968 року.

— Прибули до міста Берегово на Закарпатті, — продовжує. — Там постояли десь тиждень. Чому ми там — ніхто не казав. Жили в наметах і чекали наказу. Потім отримали команду і перейшли кордон Угорщини.

Тоді вже повідомили, що відбувається?

— Ні. Ми йшли угорською територією й опинилися в місті Комарон — біля кордону з Чехословаччиною. Командир нас зібрав і наказав роздати солдатам патрони. Розпорядження про наступ писалися швидко і з помилками. У документі про перехід кордону мене замість "Андрійовича" назвали "Олександровичем". Із настанням сутінків дали команду "по машинах" і понеслися вперед. У нас навіть карт не було. Сказали триматися колони попереду. У ній танки йшли. Ми й трималися за ними. Через Дунай переправлялися понтонним мостом. Ніч — і ми посеред річки хилитаємося.

Чехословацькі прикордонники не зупиняли вас?

— Ми їх не бачили.

Стріляли б, якби вони чинили опір?

— Раз патрони видали, то довелося би стріляти. Наказ є наказ. Та ми йшли без опору та привалів. Видно, перед нами вже людей порозганяли. Лише біля якогось міста зупинилися години на дві. Я бачив, як наші війська оточили чехословацьку частину. Навколо неї закопані танки стояли з наведеними в її бік дулами. Але там наша допомога не була потрібна, й ми рушили далі на Прагу. Коли заходили в населені пункти, то кругом були плакати — "Хай живе Дубчек" і "Окупанти, додому!".

Під час операції "Дунай" у радянських військах за­гинули майже 100 осіб, ­більшість з них — небойові втрати.

— У нашій батареї був такий випадок. Солдат під час руху колони вирішив щось купити в кіоску. Потім на ходу намагався застрибнути в машину, але зірвався. Потрапив під колеса гармати.

Що вам казали про перебування в Чехословаччині?

— Переконували, що потрібно захистити нашу союзницю від наступу натовських військ. Політпрацівник дав спеціальну книжку "До подій у Чехословаччині". Ми погортали її. Ніхто особливо не замислювався, просто виконували наказ. Це потім виявилося, що насправді все не так, як подавалося радянською пропагандою.

Де і як жили?

— Я в Чехословаччині був чотири роки. Спочатку жили в наметах під Прагою, потім розселили по службових квартирах. Проводили навчання на полігоні. У вільний час виходили за межі військового містечка до найближчих кав'ярень. Бувало, місцеві за кухлем пива заводили з нами розмови про політику, але обережно — без грубощів. Мою батарею з часом передислокували з-під Праги ближче до польського кордону — в містечко Шумперк Оломоуцького краю. Рівень життя там був вищий, ніж у Радянському Союзі.

Чи підтримували зв'язки з родичами?

— Листувався і надсилав їм посилки. В основному — з одягом. Іще їхні вироби зі скла, які дуже цінуються. Досі квартири дітей і родичів прикрашають. Про службу не писав. На четвертому році до мене приїхала дружина з маленькими доньками. Жили разом кілька місяців на квартирі, а потім повернулися в Україну.

Зараз ви читаєте новину «У містах і селах кругом були плакати "Окупанти, додому!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути