Ексклюзиви
четвер, 20 березня 2008 18:27

Теплий Олекса опікується пасічниками, рибалками та мисливцями

24 березня, понеділок — святителя Софронія, єпископа Єрусалимського (VІІ ст.). За любов до наук та ораторські здібності його прозвали Премудрим.

"Якщо перший грім загримить на голе дерево, то рік буде неврожайним".

25 березня, вівторок — преподобного Феофана Сповідника (ІХ ст.). Походив зі знатної візантійської сім"ї, виховувався при дворі імператора. Покинув усе і прийняв постриг. У монастирі переписував книги. Автор "Хронографії", де виклав історію християнської церкви з 285-го до 813 року. Мав дар зцілення й чудотворення.

Якщо цього дня туман, то буде гарний врожай на льон і коноплі. Щоб прикмета збулася, птахів загодовують лляним і конопляним насінням. Якщо на Феофана занедужає кінь, то буде хворіти протягом літа.

26 березня, середа — святого Никифора-сповідника, патріарха Константинопольського, візантійського історика й богослова (ІХ ст.). Працею "Літописець коротко" заклав систему хронології літописів, займався теорією релігійного образотворчого мистецтва.

"Чайки мостять гнізда на горбах — на мокре літо, на низах — на посуху".

27 березня, четвер — преподобного Венедикта Нурсійського, засновника західного чернечого ордену бенедиктинців (V ст.). Зціляв немічних своєю молитвою.

"Птахи в"ють гнізда на сонячному боці дерев — літо буде холодним".

28 березня, п"ятниця — священномученика Агапія і з ним семи мучеників. 303 року під час язичницького свята в Кесарії Палестинській їх закатували за відмову зректися християнської віри.

"Якщо з берези тече багато соку — літо буде дощовим".

29 березня, субота — преподобного Арістовула, апостола від 70 р. (І ст.). Апостол Павло поставив його єпископом і відправив проповідувати до Британії. Там преподобний Арістовул багатьох навернув до християнської віри. За це зазнав гонінь від язичників.

30 березня, неділя — преподобного Олексія, християнського подвижника (ІV–V ст.) Замолоду залишив батьківський дім і пішов жебракувати. За праведне життя його називали "чоловіком Божим". По смерті імператор і Папа самі внесли його тіло до церкви. Біля мощів сліпі почали прозрівати, а душевнохворі — зцілюватися.

В Україні Теплого Олексу своїм покровителем вважають пасічники, рибалки та мисливці. Цього дня виставляють вулики на пасіку й випускають бджіл, обкурюють їх ладаном. Тому, хто не шанує свята, не буде ловитися риба. На Олексу з вирію повертаються журавлі, ведмеді покидають свої барлоги, лисиці переселяються в нові нори. Якщо, повернувшись із церкви, відібрати зерно для посіву, то гарно вродить овес.

Зараз ви читаєте новину «Теплий Олекса опікується пасічниками, рибалками та мисливцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути