четвер, 09 вересня 2021 06:45

Росія без київського князя Володимира втрачає витоки державності

Україна успадкувала від Русі європейський вибір. Його зробив київський князь Володимир, коли визначався з державною релігією.

— В оточенні Володимира Великого крутилося кілька релігійно-політичних схем. Він обрав східне християнство, — говорить історик 44-річний Дмитро Гордієнко.

На той час Русь мала давні державницькі традиції слов'янських племінних об'єднань. З прийняттям християнства вони розвинулися.

— Володимир став творцем такого поняття, як Східна Європа, — розповідає Гордієнко. — Тому Володимир причетний до розвитку всіх народів, які жили в цій частині світу. Поміж них і племена теперішньої Росії. Їхні землі були похідними утвореннями, завойованими Києвом. Князі вирізали громади непокірних, насаджували державну владу й християнство.

На території сучасної Росії відбувалися бунти проти християнства. І їх придушувала київська влада.

— Володимир поширив цивілізацію на ті землі з Києва, — говорить Дмитро Гордієнко. — Росіяни кажуть, що вони правонаступники, з іншої причини. Їхня державність завдяки діяльності ідеолога імперії графа Сергія Уварова в першій половині ХІХ століття спирається на православ'я. Але справжня, істинна церква та, що має апостольську чи рівноапостольську традицію. Апостольська традиція Андрія Первозванного пов'язана з Києвом, рівноапостольні Ольга й Володимир — князі київські.

Всі церкви знайшли чи придумали власні апостольські традиції. Росія цього не робила, бо поширювала владу на Київ. Коли українці відокремилися, то можливості когось проголосити рівноапостольним Москва вже не мала. Тому їм потрібно постійно підкреслювати свій зв'язок із Володимиром та Руссю. Інакше втратять витоки державницької традиції.

Зараз ви читаєте новину «Росія без київського князя Володимира втрачає витоки державності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути