Ексклюзиви
пʼятниця, 07 квітня 2017 06:15

Пасічник роздягається догола і тричі оббігає вулики

Автор: фото з фондів музею Івана Гончара в Києві
  Колгоспник Йосип Загоруй із села Козлів Переяслав-Хмельницького району на Київщині у своїй пасіці, 1941 рік
Колгоспник Йосип Загоруй із села Козлів Переяслав-Хмельницького району на Київщині у своїй пасіці, 1941 рік

— Усі йдуть до церкви. Беруть проскурки і кожен несе її додому, а зберігають разом із страсною свічкою і освяченою бечкою (вербою. — ГПУ). Кажуть, така проскурка допомагає від злих очей. І людям, і корові її дають, — розповідає про святкування Благовіщення в селі Белелуя Снятинського району Івано-Франківської області Михайло Герліб, 60 років.

На Слобожанщині проскурку цього дня розламують, мішають із землею і сіють по чотирьох кутах ниви. Так можна вберегти посіви від бур'янів.

Особливо цінують благовіщенську проскурку пасічники. Вони кришать її у медову ситу й цим загодовують бджіл, щоб не хворіли. З нею обходять навколо кожного вулика й пасіки в цілому, щоб бджоли велися й добре роїлися.

— На Благовіщення ­мусять бути виставлені вулики з бджолами, перш ніж люди вийдуть із церкви. Тоді бджоли не тікатимуть з пасіки, — каже 73-річна Мотря Ткаченко з села Перевіз Васильківського району на Київщині. — Сам пасічник не повинен нікуди йти зі свого подвір'я. Бо якщо він на Благовіщення з дому кудись подасться, то бджоли підуть за ним — тікатимуть улітку.

Цього дня пасічники в усіх регіонах України вдавалися до магічних дій. На Косівщині для посадки бджіл, що вперше вилетіли, хазяїн роя сідав на землю і зв'язував під собою 10 трав. Їхні назви тримали в таємниці.

— Прошу, тебе, маточко, ­сідати. Я тебе в'єжу, я тебе буду обходити, до церкви ходитиму, за тебе Бога проситиму, — приказував.

На Кіровоградщині серед пасічників поширений звичай до схід сонця на Благовіщення роздягнутися до гола й тричі оббігти вулики. Потім вбити у землю осиковий кілок. Вважають, він буде пильнувати й тримати бджіл укупі.

На Гуцульщині вірять — якщо цього дня принести на пасіку й поставити між вуликами палицю, то згодом із неї зробиться "земляний черв'як". Він пильно стерегтиме бджіл.

Зараз ви читаєте новину «Пасічник роздягається догола і тричі оббігає вулики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути