Ексклюзиви
вівторок, 04 березня 2008 14:11

Нацисти спалили 390 картин Отто Дікса

— Вояки з кулеметного загону, командиром якого в Першу світову був Отто Дікс, вважали його божевільним через пристрасть до малювання поранених солдатів і жахіть війни, — розповідає Людмила Лисенко, 54 роки, доцент київської Академії мистецтв. — За роки служби він написав крейдою, тушшю та фарбами 600 малюнків. Пересилав їх подрузі до Дрездена, просив зберегти до спокійних часів.

Виставка гравюр та офортів "Війна" німецького художника-експресіоніста Отто Дікса відкрилася 29 лютого в Національному художньому музеї в Києві. Там представлено 86 робіт, створених у роки Першої світової та в повоєнний час. На них зображені руїни, тіла солдатів із відірваними руками, ногами, розтрощеними головами, ранами, в яких копошаться черв"яки.

"Протягом десяти років після війни мені снився один і той же сон: ніби я повзу серед руїн, що лишилися на місці будинків. І всюди мертві люди, мертві", — писав 23-річний Дікс у щоденнику, який він вів на полях книжки "Весела наука" Ніцше: із нею та Біблією художник не розлучався на фронті.

Він отримав чимало нагород, зокрема й Залізний хрест — одну з найвищих у німецькій армії. По війні всі медалі Дікс викинув. Цикл із 50 офортів, який нині експонують у Києві, художник створив протягом 1923–1924 років. 1925-го німецький колекціонер Карл Нірендорф видав гравюри накладом 70 примірників. Вони отримали купу схвальних відгуків у пресі й були названі "першокласним документом епохи". Нині одна робота коштує майже $30 тис. У кельнському Художньому музеї 1925 року Дікс зробив виставку "Війна". За декілька днів її закрили, частину малюнків вилучили, а директора музею звільнили.

— Влада забороняла роботи Дікса, знищувала їх. Тому митець створював багато малюнків і гравюр — їх було легше переховувати, аніж картини, — продовжує Людмила Лисенко. — Художник часто переїздив, тікаючи від переслідувань. 1933-го нацисти, які щойно прийшли до влади, звинуватили його в аморальності й підриві цими роботами обороноздатності країни. Дікса позбавили звання професора й заборонили участь у виставках. А 1939-го в Берліні спалили 390 його картин. Те саме зробили з роботами інших художників-модерністів. Герман Герінг, права рука Гітлера, назвав їх дегенератами. Він сказав: "Нехай ці покидьки вибираються в печери, живуть там і мажуть свої каракулі на стінах".

Незадовго до закінчення Другої світової вже 54-річного Дікса призвали до "фолькенштурму" — народного ополчення. За декілька днів він потрапив у полон до французів. Помер 25 липня 1969-го в місті Зінґер. За два роки до того переніс інфаркт. Йому паралізувало праву руку.

У Києві виставка "Війна" триватиме до 30 березня.

Зараз ви читаєте новину «Нацисти спалили 390 картин Отто Дікса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути