Ексклюзиви
четвер, 14 лютого 2008 18:35

На Власа треба "замочити" корову

18 лютого, понеділок — святої мучениці Агафії, родом із сицилійського міста Палермо (ІІІ ст.). Коли на острові Сицилія прокинувся вулкан Етна, місцеві жителі взяли одяг із гробниці св. Агафії, тримали його проти вогняної лави і виверження припинилося. Св. Агафію шанують як заступницю від вогню. Вірять, що вона освячує хліб і сіль, що цього дня лежать на столі та вважаються надійним засобом від пожежі. Розпочинається останній тиждень м"ясоїда — Загальниця, протягом якого дозволяється їсти скоромне навіть у середу і п"ятницю. "Якщо на Гапки сонячний день — скоро чекай весни".

19 лютого, вівторок — преподобного Вукола, єпископа Смирнського (І ст.). За переказами, біля гробу святителя виросло миртове дерево, що зцілювало хворих. "На святім Вуколі сохнуть хусти на колі, а як замерзнуть, то морози до хати завернуть" — удень починає пригрівати сонце. Якщо ж тримається холод, то чекай морозів.

20 лютого, середа — преподобного Парфенія, єпископа Лампакійського, родом із малоазійського міста Мелітополя, який уславився зціленням недугів, чим навернув багатьох до Бога (ІV ст.).

21 лютого, четвер — пророка Захарія-серповидця (520 р. до Р.Х.). Одне з пророцтв він побачив на сувої, згорнутому у вигляді серпа. Селяни цього дня оглядали серпи, лаштували їх до роботи. Пророка шанують жінки, щоб не боліли руки під час жнив.

22 лютого, п"ятниця — мученика Никифора із сирійського міста Антіохії (ІІІ ст.). За легендою, св. Никифор посварився зі своїм другом Саприкієм і нізащо не хотів примирення. Коли в часи переслідування християн Саприкія повели на страту, Никифор приєднався до свого друга. Але той в останню хвилину зрікся Христа й замість нього смертну кару прийняв св. Никифор. Справляють "масляні діди" — готують поминальну вечерю і згадують померлих родичів.

23 лютого, субота — священномученика Харлампія (ІІІ ст.) й преподобного Прохора Печерського, Лебедника, який під час голоду готував із лободи смачний хліб, яким спас життя багатьом киянам (ХІ ст.). "До Прохора баба охала: "Ой холодно!". А прийшли Прохір і Влас: "Уже весна в нас!".

24 лютого, неділя — священномученика Власія Севастійського (ІV). Коли св. Уласа кинули до в"язниці, благочестива вдова принесла йому обід, на який приготувала єдине порося, що мала. Святий благословив її: "Щороку роби так у пам"ять мою й не оскудіє дім твій". Св. Влас — покровитель і захисник домашніх тварин. У давніх слов"ян ними опікувався язичницький бог Велес. Цього дня не можна працювати, щоб протягом року не хворіла худоба. Хазяйки в шинку "замочували" корів, щоб ті не брикалися й були лагідними. Освячена цього дня свічка допомагає від хвороби горла. З Уласом пов"язували закінчення зими: "Влас із зими зшибає ріг", "Прийшов Улас — з печі злазь". Якщо цього дня відлига, то морозів більше не буде.

Зараз ви читаєте новину «На Власа треба "замочити" корову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути