Ексклюзиви
пʼятниця, 14 вересня 2007 16:12

На Семена настає бабине літо

14 вересня святкують Преподобного Симеона Стовпника.

— На Семена настає справжня осінь, — розповідає 85-річна Ганна Першко із села Личмани Овруцького району Житомирської області. — Павутиння почина лієтати — значить, то вже бабине лієто. Й глієдять: як ото Семен теплий, то бабине лієто буде аж до Другої Пречистої (21 вересня. — "ГПУ"). Ластовочки на Семена всі геть одлітають у вирій. Там всігда тепло, ніколи зими не бува.

Із подвір"їв зникають горобці. Нібито тому, що цього дня чорт перемірює їх міркою, а десятину віддає Семенові. Той відає всім птаством, зокрема горобцями. А ще — мухами, тарганами й іншими комахами. Колись старі бабусі, які "щось знали", на Семена збирали полин і німицю. Зілля терли в макітрі й розводили водою. Потім тією юшкою мастили комина, по кутках ставили черепки з нею, робили на підлозі хрести. Ще й приказували: "Я ллю ці хрести, блохи й мухи щоб звести". Блохи й мухи мали обов"язково заніміти і зникнути. Цього дня також можна було вивести тарганів. Жінки клали таргана до старого постола і вдосвіта починали голосити над ним, як над покійником. Робити це годилося абсолютно серйозно — борони Боже засміятися. Потім постола за шворку дотягували до кладовища або кидали на перехресті.

— Колись із Семена починали лучиною світити — елєктрікі ж ніє було, — розповідає далі баба Ганя. — Ходілі до лієсу й щипали такі трісочки з хвойки (сосни. — "ГПУ"). Їх клали на "залієзко". То така решотка залієзна, до столі крієпілася. Над нєю мішок такий полотняний вієшалі, а ним у дієрку дим ішов на горишше. Так ото при тій лучині ми й шилі, й вишивалі, й пралі. А на Семена первий раз її й палілі.

Влаштовували "засидження вечорів" — святковий почастунок — щоб не куняти під час роботи зимовими вечорами.

— Я вже цього не застала, це ще як моя баба молода була. Казала, шо вони на Семена під комином сухі лучинки запалювали, — згадує 82-річна Ольга Дмитренко із села Базар Народицького району Житомирської області. — І при тій лучині всю зиму роботу робили. Ото баби позбираються й гуляють, як на Новий год. То називалося "женити комина". Бо він із лучиною буде нерозлучний щитай півроку, аж до Благовіщення (7 квітня. — "ГПУ").

Ремісники Києва і Харкова в ніч із 1 на 2 вересня святкували "весілля свічки". Бо з цього дня починали працювали при світлі. Ще наприкінці ХІХ ст. у Києві, на Подолі, встановлювали деревце з лялькою на вершечку. Прикрашали його стрічками, цукерками, фруктами та горіхами, запаленими свічками. Біля нього цілу ніч розважалися майстри ремісничих цехів — шевці, кравці, кожум"яки, бондарі, пекарі. Такий осінній карнавал вогнів відбувався по всіх київських базарах.

Зараз ви читаєте новину «На Семена настає бабине літо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути