Ексклюзиви
пʼятниця, 17 серпня 2018 05:46

Михайла Ліхцова засудили за листівку на підтримку Чехословаччини

"Гей, шановні! Ваша авантюра в Чехословаччині не має нічого спільного з комунізмом. Геть брудні загарбницькі руки від чехів. Хай живе вільна, незалежна, самостійна Україна. Якщо не припините агресію, будемо бастувати знову", — пише до газети "Літературна Україна" 22 серпня 1968 року заступник заввідділу пропаганди й агітації Черкаського обкому КПУ 38-річний Михайло Ліхцов. Своє ім'я у листі не вказує, а підписує "Симоненкові друзі" (підпис взяв від імені поета Василя Симоненка, якого переслідувала влада. Він помер у ­1963-му після побиття міліцією. — ГПУ).

Чиновник родом з міста Тирасполь — тепер Молдова. Його батьки були репресовані у 1930-х. Дитинство провів у дитячому будинку в місті Ананьєв на Одещині. Після факультету журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка став редактором Черкаського обласного радіо. Потім перейшов у ідеологічний відділ обкому. Анонімні листи з критикою влади до газети "Правда" й Українського радіо писав і раніше.

"Хай живе вільна Чехословаччина! Геть окупантів! Політичну свободу Україні! Геть бюрократично-комуністичний режим!" — пише у листівці, приклеєній в ніч на 26 серпня 1968 року в центрі Черкас на стенді, встановленому з нагоди 50-річчя радянської влади. Підписує знову "Симоненкові друзі".

Близько 7.00 листівку зриває робітник черкаських міськ­електромереж Борис Лєвін. Йде з нею до КГБ. За кілька днів автора арештовують.

"Фразу "Хай живе вільна Чехословаччина!" написав через несприйняття введення військ союзників у братську соціалістичну країну. Введення військ на її територію я розумів як "окупацію" і в листівці висловив своє ставлення до цього", — пояснює Михайло Ліхцов під час допиту.

За "антирадянську агітацію та пропаганду" Черкаський обласний суд засуджує його до п'яти років колонії суворого режиму. Верховний суд зменшує вирок до трьох. Звільнившись, у Черкасах починає займатися винахідництвом. Створює знаряддя для сільського господарства. 15 серпня 1991-го його реабілітували.

108 громадян Чехословаччини загинули в сутичках із радянськими військовими 21–22 серпня 1968 року. Поранення отримали понад 500 осіб. Люди намагалися не допустити військової техніки до своїх міст — робили барикади й підпалювали танки.

Зараз ви читаєте новину «Михайла Ліхцова засудили за листівку на підтримку Чехословаччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути