Ексклюзиви
пʼятниця, 08 лютого 2008 15:42

1908-го дами нагадували перевернуті лілеї

Автор: фото: La Mode Illustree, 1908
  1908 рік, вбрання у стилі модерн. Талія ще в корсеті, бюстгальтер тільки з’явився
1908 рік, вбрання у стилі модерн. Талія ще в корсеті, бюстгальтер тільки з’явився

"Шляпы последнего фасона напоминают скорее лукошко для собирания грибов, чем изящный дамский головной убор", — іронізувала "Петербургская газета" наприкінці 1907 року. У моді тоді було руде волосся, зачесане нагору, вкладене валиками, на потилиці заколоте пучком . А капелюшки з пір"ям і стрічками візуально підвищували фігуру.

1908-го в жіночому вбранні ще панує стиль модерн: трохи завищена лінія талії, ліф із напуском спереду, спідниця, що щільно облягала стегна й дуже розширена від колін донизу. Конструкція одягу надавала жіночій фігурі S-подібних обрисів. Стрій тодішньої дами — багато мережива, боа з тюлю, пір"я, довгі рукавички, маленькі сумочки на довгій шнурівці, улітку — мереживні парасольки. На ногах гостроносі лаковані туфлі із пряжками.

Модними тканинами були шифон, тафта, крепдешин, муслін, парча. Використовували також велюр, оксамит, вишивки бісером і золотом. У повсякденному вбранні були поширені високі коміри, що закривали шию.

На зміну ажурним панчохам, які, як писав один модний журнал, "тепер носять навіть покоївки", 1908 року приходять тонкі шовкові павутинкові. Вони підкреслювали високий статус дами й цінувалися нарівні з ювелірними прикрасами.

Син торговця тканинами кутюр"є Поль Пуаре взимку 1907–1908-го "одягнув" Париж у східні шовки. Звичну доти пастельну гаму кольорів — "неврастенічну", як казав Пуаре, — майстер замінив феєрверком яскравих фарб. Його моделі суконь були виконані в стилі ампір — довгі, прямі, із завищеною талією. У Європі розпочинається новий етап моди.

Зараз ви читаєте новину «1908-го дами нагадували перевернуті лілеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути