Ексклюзиви
четвер, 09 вересня 2021 09:41

За 10 доларів можна отримати до 65 гектарів поля

"Лиши гори й доли, ходи сюди. Тут усе зробиться. Хліба досить, худоба дешева, місце всюди", – пише навесні 1891-го з Канади 36-річний Йоган Кребс колишньому однокласнику Івану Пилипіву в село Небилів – тепер Калуський район Івано-Франківської області.

Етнічний німець через важке життя виїхав з українського села на Галичині, що входила до Австро-Угорщини. Дізнався, що канадський уряд дешево продавав іммігрантам земельні наділи. Головна умова – створити господарство за три роки. Так хотіли освоїти захід країни.

Автор: www.communitystories.ca
  Родина українців стоїть біля хати в поселенні Ліптон у канадській провінції Саскачеван 1907 року
Родина українців стоїть біля хати в поселенні Ліптон у канадській провінції Саскачеван 1907 року

– Край багатий і добрий. За 10 доларів можна отримати до 65 гектарів землі. Набрав я великої охоти. Буду мати тамки хліб, умію писати, читати і трохи по-німецьки. Там не всі такі вчені. Продам пару коней і воли, дещо ґрунту, щоб заплатити дорогу. У староства попрошу пашпорт, – читає лист дружині Іван Пилипів.

Вона відмовляє чоловіка. Не хоче лишатися сама з трьома дітьми. Їхати боїться, бо дорога далека.

Тоді Іван підбиває їхати 27-річного Василя Єлиняка й жінчиного брата 30-річного Юрка Паніщака. Вирушають у серпні 1891-го. Потягом дістаються в німецький Гамбурґ. Там сідають на пароплав до Ліверпуля. Паніщаку бракує грошей на квиток – і він вертається додому.

Василь Єлиняк й Іван Пилипів у Англії сходять на борт судна "Ореґон", що пливе в Канаду. Дорога займає 22 дні. Прибувають у Квебек 6 вересня 1891-го.

Реєструються в Монреалі. Їх вважають першими українськими мігрантами в цій країні. Потягом їдуть до Вінніпега, потім – у селище Медисин-Гет у провінції Альберта. Там живе Йоган Кребс.

– Їдьте по країні, щоб вибрати собі добре поле. Землі маємо достатком, – каже він.

Cеляться поблизу колонії Йозефбурґ, яку заснували галицькі німці. Обжившись, Іван Пилипів повертається на батьківщину. Встигає на Різдво 1892-го.

"Люди питали, куди я їздив і що бачив, – розповідав Пилипів Іванові Боберському для статті "Як перших двох українців заїхало до Канади" 1933-го в журналі "Провідник". – Я говорив: "Тікай відси, бо нічого не маєш. А тамки будеш мати землю задурно і будеш ґаздувати". Але нарід був темний. "То далеко, за морем", – кажуть. Не розуміли, що може бути свобідна земля без господарa, яку можна дістати даром або за малі гроші. Пішла поговірка по селах, що приїхав чоловік бозна звідки і хоче провадити людей бозна куди".

За агітацію до переїзду влада садить Івана Пилипіва на місяць у в'язницю. Відбувши покарання, він забирає дружину і трьох дітей у Канаду. З ними їдуть ще три родини з Небилова. Через два роки Василь Єлиняк перевозить за океан свою та шість сімей.

Пилипів і Єлиняк стають заможними фермерами і засновують найбільше поселення українців у Канаді – нинішнє село Чипман в Альберті. Єлиняк стає мером і почесним громадянином країни. Пилипів прожив до 77 років, Єлиняк – на 20 довше.

За ними в Канаду з Галичини й Буковини до Першої світової війни емігрують близько 170 тис. людей. Заселяють цілинні землі у провінціях Манітоба, Саскачеван, Альберта і Квебек. Зараз у Канаді налічують понад мільйон українців. Це третя за кількістю діаспора українців у світі – після РФ і Польщі.

Автор: gettyimages.com
  Медсестра приміряє протигаз дівчинці з німецької сім’ї 6 вересня 1937 року. Користуватися ними вчили в дитсадках і школах. Найзаможніші замовляли за індивідуальними мірками. Ними забезпечували армію й навіть залучених у військо коней та собак. Готувалися до війни
Медсестра приміряє протигаз дівчинці з німецької сім’ї 6 вересня 1937 року. Користуватися ними вчили в дитсадках і школах. Найзаможніші замовляли за індивідуальними мірками. Ними забезпечували армію й навіть залучених у військо коней та собак. Готувалися до війни

"Чаплін тицяє у глядачів "комуністичним пальцем", –

написала нью-йоркська газета Daily News про коміка Чарлі Чапліна (1889–1977) після заяви сенаторів про нього 10 вересня 1941-го. Звинуватили голлівудського актора й режисера у спробі втягнути США у Другу світову війну та прорадянській пропаганді у фільмах. Артист не приховував симпатій до СРСР, інколи вживав у промовах слово "товариші". Тому у Штатах його назвали комуністом і завели кримінальну справу. Через тиск 1952 року переїхав у Швейцарію

81 слона знищили браконьєри в найбільшому заповіднику Зімбабве – парку гванґе – 7 вересня 2013 року.

Підсипали ціанистий калій у резервуар із водою для тварин. Після їх смерті вирізали бивні. На чорному ринку за один правили від $15 тис.

6 вересня 1642 року англійський парламент наказав закрити всі лондонські театри. Їх назвали осередком "розпусної веселості й легковажності". Акторів оголосили шахраями. Для глядачів підпільних вистав запровадили штрафи. Заборону скасували 1660-го, після приходу до влади короля Карла ІІ. Він дав гроші на будівни­цтво двох театрів.

10 вересня 1981 року картину "Герніка" іспанського художника Пабло Пікассо (1881–1973) привезли в мадридський Музей Прадо із США. Полотно написане 1937-го. На ньому зображене бомбардування німецькими літаками іспанського міста Герніка. Митець розпорядився, щоб картину вивезли і зберігали в Нью-Йорку. Дозволив повернути на батьківщину після "відновлення громадянських свобод". Про перевезення заговорили після смерті диктатора Франсіско Франко 1975 року.

8 вересня 70-го військо під проводом сина правителя Римської імперії 31-літнього Тита Веспасіана-молодшого захопило Єрусалим. Так придушили повстання юдеїв. У місті їх жило близько 1 млн. Тих, хто тримав у руках зброю, стратили, близько 100 тис. чоловіків продали в гладіаторські школи.

Зараз ви читаєте новину «За 10 доларів можна отримати до 65 гектарів поля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути