середа, 09 січня 2019 11:19

Від Наполеона корону ховали в замку в Мукачеві

"Багато королівських цінностей і скарбів угорські фашисти вивезли в Австрію. Серед них – корона святого Іштвана. Вона не може бути звичайним військовим трофеєм. Після належного збереження у сховищі Форт-Нокс (військова база в американському штаті Кентуккі. – Країна) угорську святиню передаємо народові", – каже Державний секретар США Сайрус Венс. 5 січня 1978 року він з американською делегацією привіз угорську реліквію до Будапешта.

Корона належала королю Угорщини Іштвану (970–1038). Він об'єднав угорські землі, прийняв християнство і зробив його державною релігією. Після смерті його проголосили святим.

Автор: homesecurity.press
  Золоту корону правителю Угорщини Іштвану І Арпаду вручив Папа Римський Сильвестр ІІ у грудні 1000 року.  Це був шолом із двох пластин, прикрашених перлами, хрестом та зображенням Спаса Вседержителя. Через 75 років король-утікач Шаламон викрав її. Його наступник Геза І коронувався іншою, яку подарував візантійський імператор Михаїл VII Дука. Потім корони об'єднали в одну, і в такому вигляді вона існує дотепер
Золоту корону правителю Угорщини Іштвану І Арпаду вручив Папа Римський Сильвестр ІІ у грудні 1000 року. Це був шолом із двох пластин, прикрашених перлами, хрестом та зображенням Спаса Вседержителя. Через 75 років король-утікач Шаламон викрав її. Його наступник Геза І коронувався іншою, яку подарував візантійський імператор Михаїл VII Дука. Потім корони об'єднали в одну, і в такому вигляді вона існує дотепер

Корону носили наступні правителі держави. Вона зроблена із золота і прикрашена 19 зображеннями святих. Вони покриті емаллю, коштовним камінням і перлами. З двох боків – ланцюжки з рубіновими підвісками. Дослідники вважають, її виготовили у V столітті на території Вірменії. А до Угорщини привіз вождь гунів Аттіла.

Серед її володарів був баварський принц Отто, внук угорського короля Бейли IV. Якось він їхав верхи і віз корону у дерев'яній скриньці, прив'язаній до сідла. Але кріплення послабилося – і вона випала. Отто не помітив цього. А коли виявив втрату, повернувся, відшукав реліквію. Та хрест на ній зігнувся. Його не стали вирівнювати, вважаючи це святотатством. Пізніше пошкодження стало символом складної історії угорців і подоланих ними труднощів.

У 1805–1806 роках в Угорщині перебували французькі війська Наполеона. Від нього корону ховали в замку в Мукачеві. Останнім її одягав імператор Карл IV 1916-го. Потім її зберігали в музеї. Для охорони створили спеціальний сторожовий загін.

Наприкінці Другої світової війни фашисти вивозять із країни цінності. Формують потяг із награбованим. У ньому є 10 скринь із золотом у зливках по 45–50 кг кожен, удвічі більше – золотих монет, 18 скринь із золотими прикрасами та понад 1,5 тис. – зі срібними. Вантажать понад тисячу давніх полотен, колекції поштових марок, хутро й килими ручної роботи. Перед відправленням під'їжджає вантажівка. Військові знімають із її кузова обковану залізом скриню і ставлять у потяг. У ній – корона Іштвана. Та перед австрійським Зальцбургом солдати американської армії перехоплюють потяг. Вантаж оцінюють у $200 млн – майже $2 млрд на теперішні гроші.

В Угорщині до влади приходять комуністи. Уряд не цікавиться долею корони. Її шукають громадські організації.

"Корона Іштвана перебуває в Кентуккі в розпорядженні окупаційної адміністрації США, – отримують якось пошуковці лист зі США. – Американці не хочуть її повертати, доки у вас пануватимуть комуністи".

Переговори тривають понад 20 років. 1978-го президент США Джиммі Картер вирішує повернути реліквію. Так хоче отримати прихильність угорців. З аеропорту скриню з короною везуть під посиленою охороною броньованим автобусом. На його шляху люди стають на коліна. Вірять, доки матимуть свою корону – доти існуватиме країна.

"На урочистій церемонії не було першого секретаря мадярської комуністичної партії Яноша Кадара, – пише українська газета "Свобода", яку видавали в Нью-Йорку. – Коментатори пояснюють це тим, що корону одержує народ, а не влада".

Завозять у національний музей. Туди протягом ночі приходять подивитися високопосадовці та відомі угорці. Охороняє скарб урядова гвардія. Пізніше корону перевозять до будівлі парламенту.

Автор: limproviste.math.cnrs
 

1 січня 1916-го на виставці футуристичних картин "0,10" у російському Петрограді художник 36-річний Казимир Малевич уперше виставив картину "Чорний квадрат". Задумав її як частину триптиха з полотнами "Чорний круг" і "Чорний хрест". Найбільше відвідувачів обурило, що помістив роботу в куті залу. Туди за звичаєм вішають ікони.

2 січня 1493-го військо королів Іспанії Фердинанда V та Ізабелли I захопили останню мусульманську державу на Піренейському півострові – Гранадський емірат. Завершився період панування арабів у Іспанії, який тривав 780 років. Останній емір Боабдиль утратив владу, але продовжив жити в маєтку на півдні Іспанії. Потім узяв участь у боротьбі за владу в африканському ­Марокко й загинув.

3 січня 1825-го фабрикант із Вельса 54-річний Роберт Овен купив в американському штаті Індіана 12 тис. га землі. Заснував комуну "Нова гармонія". У ній оголосили про відсутність приватної власності й загальну рівність. За два роки комуна збанкрутувала. Овен повернувся до Великої Британії. Продовжив закликати до рівності й запровадив термін "соціалізм".

"Яка влада найбільше відповідає закону Божому? Така, де немає царів. Бог створив усіх нас рівними. Зійшов на землю й обрав апостолів із народу. Виходить, Бог не любить царів? Ні! Вони прокляті як гнобителі. Бог – людинолюбець. Що ж тоді робити праведному воїнству? Воювати по правді й озброїтися разом проти тиранства. Відновити віру і свободу", –

читає перед солдатами Чернігівського полку 31 грудня 1825 року революційну прокламацію "Православний катехізис" священик Данило Кейзер у Василькові – тепер райцентр Київської області. Документ написав учасник Південного товариства декабристів 29-річний Сергій Муравйов-Апостол. Військові підтримали повстання проти царського режиму, яке тривало до 3 січня. Захопили Васильків і рушили на Житомир. Але там їх розбили лояльні цареві частини.

10  000 ліврів заплатили англійці бургундському графу Жанові Люксембургу за лідерку французького війська Жанну д'Арк 3 січня 1431 року. Цю суму прирівнювали до чотирьох тонн срібла. Жінку-воїна захопили в полон біля міста Комп'єн. Противники боялися її впливу на французьку армію. Якби вбили, то її визнали б героїнею. Через те що носила чоловічий одяг, назвали єретичкою та відступницею від церкви. Довести це мав суд, який доручили організувати підкупленому єпископу-французу П'єрові Кошону. Він змусив суддів ухвалити рішення про страту Жанни д'Арк. Її спалили на вогнищі.

Автор: gravelroots.net
  Міністр внутрішніх справ Великої Британії 36-річний Вінстон Черчилль (стоїть попереду групи поліцейських у шоломах, у нього на голові циліндр) керує операцією із затримання злочинців на Сідней-стріт у Лондоні 3 січня 1911-го. Троє представників анархістської організації ”Полум’я” хотіли пограбувати ювелірний магазин. Їх помітила поліція. Нападники забарикадувалися й почали відстрілюватися. Під час операції загинули двоє бандитів і троє поліцейських. Черчилль очолював відомство майже два роки, потім перейшов у військове міністерство
Міністр внутрішніх справ Великої Британії 36-річний Вінстон Черчилль (стоїть попереду групи поліцейських у шоломах, у нього на голові циліндр) керує операцією із затримання злочинців на Сідней-стріт у Лондоні 3 січня 1911-го. Троє представників анархістської організації ”Полум’я” хотіли пограбувати ювелірний магазин. Їх помітила поліція. Нападники забарикадувалися й почали відстрілюватися. Під час операції загинули двоє бандитів і троє поліцейських. Черчилль очолював відомство майже два роки, потім перейшов у військове міністерство
Зараз ви читаєте новину «Від Наполеона корону ховали в замку в Мукачеві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути