вівторок, 14 листопада 2017 13:50

Трофейна ложка, якою дід їв усе життя

– Мій дід Василь Мельничук узяв цю ложку як трофей у якогось німця під час Другої світової війни. Дід помер у 60 років, коли мені було 2. То знаю про нього тільки з розповідей бабусі. Вони жили в селі Залуччя Коломийського району на Прикарпатті, – каже 54-річна киянка Леся Мельничук. – Воювати пішов із двома старшими синами. Всі повернулися. Ложку дід носив за халявою чобота. Пройшов із нею всю війну. Коли демобілізувався – привіз додому. Потім їв нею до кінця життя. Була як талісман. Просив, щоб її берегли й передавали з покоління в покоління. Так ложка перейшла до моїх батьків, а від них – до мене. Нею дуже добре мішати густу страву, бо не гнеться.

На ручці ложки є клеймо у вигляді п'ятикутника. Посередині напис NICRO. Це означає, що виготовлена з нікель-хромового сплаву. Нижче зображений ведмідь на чотирьох лапах. Під ним слово Berndorf – назва міста в Австрії. Такі ложки виробляли там з 1838-го по 1870 рік.

 

Берндорфська фабрика металевих виробів належала німецькому підприємцю Альфреду Круппу. Він почав займатися бізнесом у 14 років, після смерті батька. Одним із перших запустив лінію з виробництва столових приборів – ножів, щипців, лопаток.

Герман Крупп, брат Альфреда, шукав перших замовників, пішки обходячи німецькі міста. Потім організував збут на швейцарський і французький ринки. Почав постачати продукцію до Бразилії та Східної Індії. Інший брат, Фрідріх Крупп, винайшов ложковий верстат. 1838 року завод отримав патент на виробництво

ложок і виделок. Щоденно виготовляли по 1800 штук.

1870-го економічна криза торкнулася фабрики Альф­реда Круппа. Він змушений був припинити виробництво столового начиння. Від банкрутства врятувало втручання імператора Німеччини Вільгельма І. Завод перепрофілювали на виробництво зброї, а потім – ­рейок, які експортували до США.

Зараз ви читаєте новину «Трофейна ложка, якою дід їв усе життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути