Ексклюзиви
вівторок, 30 травня 2017 20:51

Треба розстріляти якомога більше людей. Тоді настане порядок

"Це фашистська держава, готова вбити всіх! – кричить студентка 27-річна Гудрун Енслін над тілом знайомого 26-річного Бенно Онезорга. – Це покоління створило Освенцим. В їхніх головах не можна нічого змінити. Ми маємо створити опір! Насильство – єдиний спосіб відповісти на насильство!"

2 червня 1967-го в Західному Берліні Бенно Онезорга застрелив поліцейський під час студентської демонстрації.

При владі у Федеративній Республіці Німеччині перебував союз кількох партій – "Велика коаліція". Частина політиків працювали ще від часів Гітлера. Економічне становище зростало, однак держава перетворювалась на поліцейсько-правову. Утискали ЗМІ, розганяли демонстрації.

Автор: Die Welt
  Активістка схилилася над смертельно пораненим студентом Бенно Онезоргом, Західний Берлін, 2 червня 1967 року
Активістка схилилася над смертельно пораненим студентом Бенно Онезоргом, Західний Берлін, 2 червня 1967 року

Того дня у Західний Берлін прилетів шах Ірану Мохаммед Реза Пехлеві. На батьківщині він був одноосібним диктатором. Противників режиму ув'язнювали і катували: смажили на повільному вогні, здирали живцем шкіру, саджали на палю. Однак влада ФРН підтримували "прогресивного реформатора".

Напередодні візиту студенти й школярі із "Соціалістичного німецького студентського союзу" розклеїли по місту плакати, подібні до поліцейських. На них було вказано "Розшукується за вбивство" і надруковано фото Пехлеві.

Порядок охороняли понад 5 тис. поліцейських. Шах із дружиною прибув вранці. Відвідав міську ратушу, оглянув Берлінську стіну. Невеликі демонстрації відбулися ще опівдні, але активістів відтіснили поліцейські. Опозиціонери вирішили діяти увечері.

Шах хотів подивитися виставу "Чарівна флейта" в оперному театрі. Мер міста і начальник поліції склали йому компанію. Навколо зібралося кілька тисяч протестувальників. Коли кортеж під'їхав до театру, в нього полетіли яйця, пакети з сиром, надувні кулі з червоною фарбою, каміння і порожні пляшки.

– Вбивця! Вбивця! – скандували люди.

Щойно шах зайшов у фойє, поліцейські вишикувались у два клини і рушили на юрбу. Кидали димові шашки, били по голові кийками, добивали ногами й відтісняли з площі.

"Вулиці Берліна не бачили подібної бійні з часів війни, – згадує демонстрант Вульф Отто. – Троє величезних поліцейських били тендітну дівчину ногами і довгими кийками. Я не міг допомогти, бо мусив тікати".

Студент-теолог із Ганновера Бенно Онезорг на пікет потрапив випадково. Намагався заховатися в якомусь приміщенні, але його наздогнали кілька поліцейських. Почали бити. Студенти хотіли відбити його. Раптом поліцейський, який стояв за півметра від Бенно, вийняв пістолет і вистрелив студенту в скроню. Онезорг помер у "швидкій". Вдома його чекала вагітна дружина.

Решту демонстрантів розігнали. Багатьох покалічили.

– Терпінню міста настав кінець, – заявив наступного дня мер Генріх Альбертц. – Демонстранти образили державного гостя, убили одну людину і поранили десятки.

Під час вистави Пехлеві порадив йому:

– Вам треба розстріляти якомога більше людей. Тоді настане порядок.

Убивцею виявився детектив Карл-Гайнц Куррас, 39 років. Пояснював, що стріляв задля самооборони. Мовляв, студенти били його, погрожували ножем. Проти нього порушили кримінальну справу, за півроку виправдали. Він помер 2014-го. До кінця життя отримував державну пенсію. Після падіння "залізної завіси" виявилося, що Куррас був таємним агентом східнонімецької розвідки.

Онезорга поховали через тиждень. До Ганновера труну супроводжував кортеж із двох сотень автомобілів. Студентські організації об'єдналися в підпільний "Рух 2 червня", що згодом переріс у терористичну організацію "Фракція Червоної армії". До кінця ХХ ст. її члени вели партизанську боротьбу проти влади ФРН: грабували банки, влаштовували вибухи в супермаркетах, замахи на політиків і банкірів.

Автор: https://sputnik.by/
  30 травня 1933-го біля виставкового центру ”Олімпія” в Лондоні принцеса Йоркська 7-річна Єлизавета підтягує шкарпетку. Через 20 років стане королевою Великої Британії
30 травня 1933-го біля виставкового центру ”Олімпія” в Лондоні принцеса Йоркська 7-річна Єлизавета підтягує шкарпетку. Через 20 років стане королевою Великої Британії

1 червня 1831-го англійський мандрівник Джеймс Кларк (1800–1862) виявив на канадському півострові Бутія Північний магнітний полюс Землі. Це – точка в Арктиці, де стрілка компаса займає вертикальне положення. Точка не збігається з північним полюсом і постійно змінює розташування – щороку зміщується на 65 км на північ. Через 10 років Кларк відвідав Антарктиду і відкрив Південний магнітний полюс.

1 червня 1980 року о 18:00 в американській Атланті запрацював Cable News Network – перший у світі цілодобовий інформаційний телеканал. Бізнесмен Тед Тернер вклав у його створення майже $100 млн. Через два роки CNN поширив мовлення на Японію, ще через три – на Європу. Аудиторія каналу стрімко зросла 1991-го, коли в прямому ефірі транслювали військову операцію в Іраку "Буря в пустелі". Зараз його регулярно дивляться два мільярди осіб.

1 червня 2001-го принц Непалу 29-річний Діпендра Бір Бікрам Шах розстріляв родину з гвинтівки та пістолета. Інцидент стався під час традиційного обіду в королівському палаці. ­Загинули дев'ять осіб, зокрема його батько – король 56-річний Бірендра, мати, брат і сестра. Четверо родичів отримали поранення. Принц вистрелив собі в голову й помер через три дні. За цей час його проголосили королем.

31 католицького й англіканського проповідника спалили живцем 3 червня 1886 року в Намугонго, Уганда. Стратили за наказом кабаки Буганди – тамтешнього монарха Мванги ІІ (1868–1903).

Сьогодні понад 80% жителів Уганди називають себе християнами. Мученики Намугонго вважаються покровителями країни

"Зараз не найкращий час, щоб наживати нових ворогів", –

відповів священику Вольтер 30 травня 1778 року. Той пропонував важкохворому французькому поету зректися Сатани і прийняти Бога. Того ж дня Вольтер помер

Зараз ви читаєте новину «Треба розстріляти якомога більше людей. Тоді настане порядок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути