Ексклюзиви
пʼятниця, 22 червня 2018 14:15

Селяни з'їли запаси Валентини Терешкової

– Де я? Ого, куди мене занесло, – вилазить із капсули космічного корабля "Восток-6" перша у світі жінка-космонавт 26-річна Валентина Терешкова. 19 червня 1963 року, о 8:20, приземлилася на пасовищі неподалік села Мурашкіно в Алтайському краї. Була в космосі три доби: здійснила 48 обертів навколо Землі.

Самостійно вибратися з капсули не вдається, допомагають пастухи. Знімають скафандр. Терешкова погано почувається: болить голова, оніміли руки й ноги. На обличчі й тілі – синці.

"Я приземлилася на рівну галявинку з молодими берізками, до мене з усіх боків кинулися люди, – пише в книжці "Всесвіт – відкритий океан" Валентина Терешкова. – Стара селянка одразу запитала, чи бачила я Бога. Не хотіла її розчаровувати. "Ні, бабусю, – кажу. – Бачила все, а Бога не бачила. Може, він літав іншою орбітою?" А вона прошепотіла, що він завжди в її серці".

Жінки годують космонавтку чорним хлібом, квасом і картоплею. Голова колгоспу відвозить до села, звідти її гелікоптером доправляють у московський госпіталь.

На місце приземлення з'їжджаються військові. Попереджувальними автоматними пострілами розганяють селян від капсули. Ті встигли обдерти обшивку, розібрати апаратуру і з'їсти залишки харчових запасів.

Автор: iimageup.ru
  Валентина Терешкова (у центрі) сидить біля капсули космічного корабля ”Восток-6” після приземлення в Алтайському краї 19 червня 1963 року
Валентина Терешкова (у центрі) сидить біля капсули космічного корабля ”Восток-6” після приземлення в Алтайському краї 19 червня 1963 року

Наступного дня Валентину Тереш­кову з лікарні везуть на місце приземлення. Треба зробити постановочну зйомку для кінохроніки. Одягають скафандр і шолом, садять в апарат. Камера знімає селян, які біжать до нього. Відкривають кришку капсули – Терешкова весела й усміхнена. Насправді, вона важко відходить від польоту. Кістки стали крихкі через вимивання кальцію під час перебування на орбіті. Турбують постійний головний біль і нудота.

Відправити в космос жінку вирішив головний ракетний конструктор СРСР Сергій Корольов. Ідея сподобалася тодішньому керівнику держави Микиті Хрущову. Обоє хочуть випередити США і довести, що у Союзі є рівність між чоловіками й жінками, навіть в освоєнні космосу.

По аероклубах країни шукають кандидаток до 30 років, невисоких і струнких. Корольову подобається Валентина Терешкова – із селянської родини з-під Ярославля. Ткаля за фахом, уміє стрибати з парашутом і має ораторський хист. У лютому 1962-го разом із трьома іншими кандидатками починає інтенсивно готуватися до польоту. Навантаження даються важко – її нудить після центрифуги, непритомніє. Після термокамери, де +70°C, Терешкову приводять до тями, обливаючи водою. Включають до програми польоту корабля "Восток-6" – усупереч висновкам медичної комісії.

– Нам нужна женщина из народа, а не из семей военных. Ее отец погиб на войне. Сирота – сама всего достигла, – Хрущов затверджує Терешкову на політ.

16 червня "Восток-6" стартує. Летить у автоматичному режимі. Терешкова в польоті часто непритомніє. Коли приходить до тями, називає позивний і звітує: "Я – Чайка. Політ нормальний".

Результатами Корольов незадоволений. Вирішує, що жінки не підходять для космічних польотів. Тому наступна летить через 19 років.

Валентину Терешкову нагороджують орденом Леніна і Зіркою Героя Радянського Союзу. Дають квартиру в Ярославлі. Через півроку виходить заміж за старшого на вісім років космонавта Андріяна Ніколаєва. Це ініціатива Хрущова, до якої його спонукають медики. Хочуть дослідити вплив космосу на репродуктивну систему людини. Молодята побоюються, бо експеримент із потомством собак-космонавтів закінчився трагічно. Цуценята народилися сліпі й усі загинули. За рік у Терешкової і Ніколаєва народжується здорова донька.

Автор: bigpictures.club
  Поліція розганяє протестувальників у японській столиці Токіо 20 червня 1960 року. Студенти вийшли на мітинг проти договору про співробітництво між Японією та США, який набув чинності за місяць до того. Їх обурило розміщення американських військових баз на островах. Силовики розігнали акцію протесту. Договір діє досі
Поліція розганяє протестувальників у японській столиці Токіо 20 червня 1960 року. Студенти вийшли на мітинг проти договору про співробітництво між Японією та США, який набув чинності за місяць до того. Їх обурило розміщення американських військових баз на островах. Силовики розігнали акцію протесту. Договір діє досі

18 червня 1878-го уродженець Бердичева 20-річний Теодор Коженьовський висадився в англійському порту Ловестофт. Перед тим три роки був матросом на французьких і британських суднах. Вступив у місцеву школу морських офіцерів. Вивчив мову, отримав сертифікат на право бути капітаном і британське підданство. Під псевдонімом Джозеф Конрад став писати пригодницькі романи. Їх вважають одними з найкращих у англійській літературі.

20 червня 1799 року мореплавець 35-річний Микола Резанов відкрив Російсько-американську торгову компанію. Вона отримала від імператора Павла І монопольне право на діяльність в Алясці. Купували у мисливців хутро. Пізніше підтримувала православних місіонерів, які взялися проповідувати і хрестити місцевих алеутів та ескімосів. Після продажу Аляски 1867 року Сполученим Штатам компанію розпустили.

21 червня 1633-го арештували італійського астронома Галілео Галілея (1564–1642). Перед тим він видав книжку "Діалог про дві головні системи світу". Доводив, що Земля обертається навколо Сонця, і критикував інші теорії будови Всесвіту. Копії книги розіслав католицьким священикам. Папа Урбан VIII назвав її єрессю. Після 18 днів у в'язниці вчений покаявся, а потім публічно відмовився від переконань. Решту життя провів під домашнім арештом.

1 040 000 доларів за рік зобов'язалася виплатити студія Paramount Pictures голлівудській актрисі Мері Пікфорд, за підписаним 24 червня 1916 року контрактом. Уперше сума договору з артистом склала семизначне число. Мері Пікфорд випередила за статками Чарлі Чапліна і відкрила власну кінокомпанію

"Що 300 диких ослів можуть нам зробити", —

сказав правитель північних земель Піренейського півострова Мунуза перед битвою із загоном місцевого народу іберійців 23 червня 772 року. Біля села Ковадонга його 187-тисячне військо зійшлося з 300 повстанців-християн на чолі з ватажком Пелайо. Ті закидали ворогів камінням і дротиками. Мунуза загинув – і залишки його війська відступили. Християни почали відвойовувати територію півострова

Зараз ви читаєте новину «Селяни з'їли запаси Валентини Терешкової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути