середа, 30 січня 2019 09:32

Мощі святого Марка вивезли контрабандою разом зі свининою

– Жах! Жах! Це ж свинина! Ми не будемо цього торкатися, – кричать митники-мусульмани, оглядаючи вантаж венеційських купців у місті Олександрія в Єгипті. Торговці Буоно та Рустіко переносять на корабель скриню з м'ясом і салом. Під ними сховані мощі святого Марка. 31 січня 829 року їх доставляють до Венеції.

Купці нелегально прибули до Олександрії на десятьох кораб­лях. Єгипет захоплений османами, а візантійський імператор Михайло II Травл перед тим заборонив своїм підданим відвідувати мусульманські території. Дія едикту (указу. – Країна) поширюється і на Венецію.

Владнавши справи, вони вирушають до церкви Святого Марка біля гавані. Там зберігаються мощі євангеліста. Знайомляться зі служителями храму. Монах Стаураціо та священик Теодоро наполохані, що османи можуть знищити їхню святиню. Купці пропонують таємно вивезти мощі. Церковники спочатку відмовляються. Кажуть, що апостол Марк заснував в Олександрії християнську общину і в регіоні його шанують.

Автор: wikimedia.org
  Сцени викрадення мощей святого Марка з Олександрії та прибуття до Італії зобразили в мозаїках базиліки у Венеції, де вони зберігаються досі
Сцени викрадення мощей святого Марка з Олександрії та прибуття до Італії зобразили в мозаїках базиліки у Венеції, де вони зберігаються досі

– Це правда, святий євангелізував Олександрію, і було б правильно, щоб його тіло залишилося тут. Але спершу він проповідував в області Венето (регіон на півночі Італії. – Країна), і ми є його старшими синами, – переконують купці. – Для нас це буде поверненням нашого духовного батька. Їдьмо до Венеції з нами. Ви отримаєте винагороду від венеціанського дожа (голова республіки в середньовічних Венеції та Генуї. – Країна).

Стаураціо і Теодоро відмовляють. Однак їх бентежить небезпека з боку мусульман. Халіф Єгипту почав будувати палац і розпорядився розібрати кілька християнських церков на будматеріали. На очах у священиків та купців вірянин починає бити молотом по мармуровій стіні храму. Пояснює, що псує блоки, аби їх не забрали на зведення палацу. На нього кидаються мусульмани та жорстоко б'ють. Стаураціо й Тео­доро розцінюють це як знак згори і погоджуються винести мощі.

Прах апостола витягають із домовини. Кладуть туди мощі святої Клавдії. При цьому їм вдається зберегти цілою печатку, що скріплює шовкове покривало, в яке були загорнуті мощі святого Марка.

Після розкриття гробу містом шириться сморід. Деякі олександрійці здогадуються, що причина – рештки святого. Біля храму, з якого тхне, збирається натовп. Та люди бачать, що печатка на сувої ціла, і заспокоюються.

Купці виходять у море. Скриню оточують люди зі свічками. Щоб перестрахуватися, загортають мощі у вітрило. Підвішують до реї. Вночі починається шторм. Один із венеціанців бачить уві сні святого Марка, який радить спустити вітрила. Будять моряків і помічають, що корабель несе на скелі.

Прибувають до міста Умаг – у сучасній Хорватії. Звідти посилають венеціанському дожеві Анджело Партичипаціо звістку про мощі. Просять прощення за порушення едикту. Дож схвалює їхній учинок і готується разом з єпископом зустрічати святиню.

Марка оголошують покровителем Венеції. Символом міста стає знак євангеліста – крилатий лев. Уряд країни вважає, що заступництво одного з апостолів підсилить їхню общину та статус очільника в Європі.

Мощі зберігають у палаці дожа. Для них починають будувати базиліку. Завершують за три роки. 1063-го перебудовують після пожежі, вона набуває сучасного вигляду. Мощі апостола Марка в ній зберігаються досі.

Автор: Фото: twimg.com
  Італійки перуть уніформу австро-угорських військових у місті Чеджа на півночі країни, 2 лютого 1918 року. Його окупували за кілька місяців до цього. Перед початком Першої світової війни (1914–1918) Італія була союзником Німеччини та Австро-Угорщини. Потім перейшла до блоку Великої Британії та Франції, воювала з колишніми друзями
Італійки перуть уніформу австро-угорських військових у місті Чеджа на півночі країни, 2 лютого 1918 року. Його окупували за кілька місяців до цього. Перед початком Першої світової війни (1914–1918) Італія була союзником Німеччини та Австро-Угорщини. Потім перейшла до блоку Великої Британії та Франції, воювала з колишніми друзями

30 січня 9 року до н. е. на північній околиці Рима освятили Вівтар миру. Збудували його на честь повернення імператора Августа з походу територією нинішньої Франції та Іспанії. Це була будівля без даху розміром 11 на 10 м. Її стіни прикрасили колонами та мармуровими барельєфами. Всередині – підвищення з жертовником. З часу освячення вівтаря почався "Римський мир" – період розвитку імперії без міжусобних воєн. Тривав до 180 року. Вівтар зберігся до нашого часу.

29 січня 1616-го нідерландські мореплавці Якоб Лемер і Віллем Схаутен відкрили мис Горн – крайню точку Південної Америки. Назвали його на честь голландського містечка. Мешканці цього поселення зібрали гроші на плавання до Індії. Моряки вирушили не звичним шляхом навколо Африки, а новим – повз Америку. За це були арештовані й засуджені Ост-Індською компанією, яка контролювала цей маршрут.

1 лютого 1884 року вийшов друком перший том Oxford English dictionary. Видання стало найповнішим тлумачним словником англійської мови. Зібрало близько 500 тис. слів, які вживали англійці, починаючи з 1150‑го. Останній, десятий, том видання побачив світ 1928 року. Всього словник мав 6,4 тис. сторінок. 1933‑го з'явився ще один додатковий том. Відтоді його не перевидавали.

"Посеред ночі ракетами і мінометами почали бомбити наш табір. Ніхто не був готовий до нападу. Він був масований, тривав хвилин 30, але нам тоді видавалося, що минули дві години. Командування наказало поставити автомати на запобіжники. Ми сиділи в бункері, а партизани захопили наш завод з очищення води", –

згадує ветеран американської армії Ларі Россер про наступ прокомуністичних партизанів у В'єтнамі 30 січня 1968-го. Тоді відбувся перелом у війні. Американці зрозуміли, що встановити контроль над країною буде нелегко. Протистояння між комуністичним Північним В'єтнамом, який підтримували СРСР та КНР, і Південним В'єтнамом, на чий бік стали США, Австралія, Нова Зеландія й Південна Корея, тривало з 1959-го до 1975 року

22 кілометри у висоту подолав аеростат "Осоавіахім-1" біля селища Кунцево неподалік від Москви 30 січня 1934 року. На його борту були командир Павло Федосеєнко, бортінженер Андрій Васенко та науковець Ілля Усискін. На цій висоті протрималися 12 хвилин і почали спускатися. Але сонце зайшло за обрій, температура газу в аеростаті різко знизилась – і він упав. Екіпаж загинув

Зараз ви читаєте новину «Мощі святого Марка вивезли контрабандою разом зі свининою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути