середа, 09 жовтня 2019 17:42

"Мій батько, дід і прадід убивали їх"

"Раптово з ополонки виглянула величезна істота. Шкіра її була вкрита прилиплими черепашками і шрамами. Це кит. За ним показалися другий і третій. Я все життя полював на китів. Мій батько, дід і прадід убивали їх. Але я відчув зовсім не мисливський інстинкт. Безпорадних китів стало шкода. Подумав, що їх треба рятувати", – пригадує китобій-ескімос Рой Амаоґак про побачене 7 жовтня 1988-го в замерзлій лагуні біля містечка Барроу на Алясці.

Він виявив сім'ю сірих китів. Самець, самка й дитинча прямували на зимівлю з Чукотського моря до узбережжя Каліфорнії. Через різке похолодання вихід із лагуни скував лід, кити опинилися в полоні. Щоб вдихнути повітря підпливали по черзі до невеликої ополонки.

Автор: audubon.org
  Журналісти знімають кита у крижаній пастці у бухті біля містечка Барроу на Алясці. На порятунок трьох тварин відправили військових і криголами. Операція з визволення тривала 19 днів
Журналісти знімають кита у крижаній пастці у бухті біля містечка Барроу на Алясці. На порятунок трьох тварин відправили військових і криголами. Операція з визволення тривала 19 днів

Рой Амаоґак звертається по допомогу до односельців. У містечку живуть понад 3 тис. людей, займаються китобійним промислом. Сірих китів не вбивають, бо їхнє м'ясо несмачне.

Чоловіки сокирами ламають лід, намагаються пилками прорізати дорогу в напрямку моря. Щоранку розбивають тонкий лід в ополонці, через яку дихають кити.

Місцевий біолог Джефф Керолл повідомляє в організацію захисту тварин "Грінпіс". У селище прибувають 150 журналістів. Китам придумують імена – Сіку, Путу і маленький Бон-Бон. Президент США Рональд Рейґан наказує військовим і рятувальникам підключитися до операції зі звільнення китів "Прорив". Виділяють на неї $5,5 млн.

Військові ріжуть лід на блоки і пробивають шлях для китів. Але крига сковує лагуну до дна. На дев'ятий день кити починають поводитися неспокійно. Кілька мисливців пропонують застрелити їх і звільнити від страждань. Ідею відкидають. Не погоджуються підірвати льодяний затор вибухівкою та витягнути китів вертольотом.

До ополонки намагаються підігнати баржу, щоб витягти китів на неї. Але через кригу не можуть підплисти. Бон-Бон хрипить і 21 жовтня помирає від нестачі кисню.

Рональд Рейґан просить допомоги у президента СРСР Михайла Горбачова. Неподалік перебувають судна Далекосхідного морського пароплавства криголам "Адмірал Макаров" і вертольотоносець льодового класу "Володимир Арсеньєв".

"Ми вже поверталися до Владивостока, коли отримали радіограму, підписану Горбачовим, – розповідав капітан криголама Сергій Решетов. – У ній ішлося про необхідність допомогти китам, що потрапили в льодовий полон біля берегів Аляски. Коли взяли карту, зрозуміли, що завдання складніше, ніж здається. Ми могли сісти на мілину і залишитися зимувати в льодах".

На світанку 26 жовтня криголам "Адмірал Макаров" пробиває лід до входу в лагуну. Далі не може йти, бо мілко. Менший криголам "Володимир Арсеньєв" ріже лід у протоці, розчищаючи прохід до каналу, який прорубали американці.

Шлях вільний, але знесилені кити залишаються на місці. Тоді жителі Барроу та журналісти штовхають їх палицями до виходу з пастки. Лише вночі кити починають рухатися і пливуть у відкрите море.

Автор: br.de
  Під час весілля баварського принца Людвіка (1786–1868) та принцеси Терези Саксен-Гільдбурггаузенської (1792–1854) у Мюнхені 12 жовтня 1810-го вперше провели свято пива Октоберфест. Протягом п’яти днів пригощали пивом, танцювали та проводили конкурси. Закінчилося святкування кінними перегонами. Фестиваль щорічно проводять дотепер. Його відвідують понад 6 млн людей
Під час весілля баварського принца Людвіка (1786–1868) та принцеси Терези Саксен-Гільдбурггаузенської (1792–1854) у Мюнхені 12 жовтня 1810-го вперше провели свято пива Октоберфест. Протягом п’яти днів пригощали пивом, танцювали та проводили конкурси. Закінчилося святкування кінними перегонами. Фестиваль щорічно проводять дотепер. Його відвідують понад 6 млн людей

7486 разів у Бродвейському театрі в Нью-Йорку зіграли мюзикл "Коти". Виставу за мотивами дитячих віршів американського письменника Томаса Еліота вперше показали 7 жовтня 1982-го. На щорічний грандіозний котячий бал збираються кішки з різних куточків Землі, за сюжетом. Кожна розповідає про свою винятковість. Мюзикл став одним із найтриваліших бродвейських шоу, востаннє його показали 2000-го

8 жовтня 1967-го у Болівії військовий спецзагін захопив у полон 39-річного Ернесто Че Гевару. Він очолював партизанську боротьбу проти уряду. Президент країни попросив про допомогу США. Тоді до Болівії прибули агенти ЦРУ, які вистежили лідера опору. Його розстріляли. Руки відрізали, щоб довести знищення. Тіло закопали в лісосмузі. Перепоховали через 30 років у мавзолеї на Кубі, де він очолював революцію наприкінці 1950-х.

9 жовтня 1874 року у швейцарському Берні створили Всесвітній поштовий союз. Його членами стали 20 європейських країн, США і Єгипет. Вони скасували плату за провезення пошти своїми територіями для учасників об'єднання і встановили єдині тарифи. За 20 років кількість відправлень зросла із 3 до 20 млрд.

"Прислав папа послів достойних, що принесли Данилові вінець, скіпетр і корону. Вони означають королівський сан. І сказали гінці: "Сину! Прийми од нас вінець королівства. Ти матимеш поміч од папи". Князь прийняв вінець од бога, од церкви Святих апостолів, і від престолу святого Петра", –

пише невідомий автор у Галицько-Волинському літописі про коронацію 7 жовтня 1253 року князя Данила Романовича (1201–1264) в Дорогочині – зараз місто в Польщі. Корону надіслав Папа Римський Інокентій IV. Тоді понтифік давав згоду на коронацію всіх європейських монархів. Корона Данила Галицького до Першої світової війни зберігалася у храмі міста Перемишль. Потім її переробили на митру єпископа. Під час Другої світової війни зникла

Зараз ви читаєте новину «"Мій батько, дід і прадід убивали їх"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути