четвер, 31 травня 2018 09:16

Королева два тижні носила на голові 3-кілограмову золоту корону

"У суворий післявоєнний час коронація Єлизавети II стане для народу незабутньою подією, символом надії на світле майбутнє. Увага громадськості всього світу прикута до кожної миті цього дійства. Починаючи від виїзду карети з майбутнім монархом із кручених воріт Букінгемського палацу, закінчуючи виходом королеви на балкон її резиденції", – розпочинає о 8:00 пряму телетранс­ляцію британська компанія BBC 2 червня 1953-го. Того дня трон має посісти 27-річна принцеса Єлизавета. 27 млн людей спостерігають за церемонією по телевізору, 11 млн – слухають радіотрансляцію.

1936-го 10-річна Єлизавета Олександра Марія Віндзор стає спадкоємницею британського престолу. Вона – старша донька Георга VI, який успадкував трон після зречення влади свого брата Едуарда VIII.

Автор: meduza.io
  Коронація Єлизавети ІІ була першою в історії Великої Британії церемонією, яку транслювали в прямому ефірі по телебаченню. Подію переглянули 27 мільйонів людей
Коронація Єлизавети ІІ була першою в історії Великої Британії церемонією, яку транслювали в прямому ефірі по телебаченню. Подію переглянули 27 мільйонів людей

Під час Другої світової війни Єлизавета проситься послужити в армії. Проходить підготовку як водій-механік і отримує звання лейтенанта. 1947-го виходить заміж за свого чотириюрідного брата Філіпа Маунтбеттена – офіцера флоту. Чоловікові доводиться змінити прізвище і перейти з грецького православ'я в англіканство. Весілля влаштовують скромне. Родичі дарують посуд, піддані – продукти. Одне з графств презентувало мішок борошна на весільний торт, Австралія – мішок родзинок, Індія – 50 кг мигдалю, громада Манчестера – швейну машинку.

"Це весілля стало кольоровою веселкою на нашому тяжкому шляху", – каже під час урочистостей прем'єр-міністр Вінстон Черчилль.

Через рік Єлизавета народжує сина Чарльза, а ще через два – дочку Анну. Будучи вже королевою – синів Ендрю та Едварда.

Незабаром після весілля у 53-літнього Георга виявляють рак легенів. Через чотири роки він помирає. Єлизавета приймає повноцінне управління державою. Коронація, через жалобу, відбувається за 16 місяців.

Повну церемонію коронації Єлизавета репетирує двічі. Два тижні цілими днями носить 3-кілограмову золоту корону, щоб звикнути до ваги й натренувати шийні м'язи. Її виготовили 1661 року для коронації Карла II. Прикрашена 2868 діамантами, 17 сапфірами, 11 смарагдами і перлинами. Весільну сукню з білого атласу півроку шиє модельєр королівської сім'ї Норман Хартнелл. На ній зображують національні емблеми – троянду Англії, чортополох Шотландії, трилисник Північної Ірландії та вельський нарцис.

На святкове оформлення вулиць Лондона з державної скарбниці виділяють 1,5 млн фунтів стерлінгів – на сьогодні 36 млн фунтів стерлінгів. На шляху королівської процесії зводять трибуни для глядачів та арки – для учасників. Усе прикрашають квітами і прапорами. У Вестмінстерському абатстві розміщують 200 мікрофонів, транс­ляції коментують 39 мовами.

День коронації – холодний і дощовий, надворі +12° С. Вулиці Лондона забиті людьми, які зайняли місця на трибунах ще звечора. В столицю з'їхалися близько 3 млн гостей. Урочистості починаються об 11:00. Єлизавета II і герцог Філіп Единбурзький їдуть із Букінгемського палацу до Вестмінстерського абатства в золотій парадній кареті, запряженій вісімкою сірих коней. У перших рядах уздовж дороги вишикувалися матроси, солдати і льотчики з усієї Британської імперії та країн співдружності. 8,2 тис. гостей запросили в Вестмін­стерське абатство на церемонію.

Служба триває 3 години. Її проводить архієпископ. Єлизавета клянеться боронити свій народ і церкву, дотримуватися Божих заповідей і виявляти монаршу справедливість. "І нехай мені допоможе Господь!" – завершує обітницю й цілує Біблію.

– Будемо вірними і правдивими. Ось наша володарка, королева цього королівства і захисник віри, – архієпископ проголошує Єлизавету королевою Великої Британії, главою співдружності 16 країн, головнокомандувачем британської армії і главою англіканської церкви.

– Боже, бережи королеву! – вітають піддані.

Святкова процесія з королевою, її чоловіком та майже 16 тис. учасників проїжджає вулицями Лондона.

На банкет запрошено 200 гостей. Подають спеціально придуману для заходу страву Coronation chicken – "коронаційне курча". Це холодна закуска з м'яса курки у спеціях. Рецепт заздалегідь надрукували в газетах, щоб британці могли приготувати на свій святковий обід.

Автор: wikimedia.org
  3 червня 1945 року чоловік розглядає плакат із зображенням глави уряду СРСР Йосипа Сталіна на бульварі Унтер-ден-Лінден у Берліні. Після капітуляції Німеччини ця частина міста відійшла до радянської зони окупації. На цьому бульварі відкрили посольство СРСР
3 червня 1945 року чоловік розглядає плакат із зображенням глави уряду СРСР Йосипа Сталіна на бульварі Унтер-ден-Лінден у Берліні. Після капітуляції Німеччини ця частина міста відійшла до радянської зони окупації. На цьому бульварі відкрили посольство СРСР

1 червня 1495-го в документах Королівства Шотландія вперше написали про віскі. Король наказав виділити монаху 1,5 т ячмінного солоду для виготовлення напою. У ті часи віскі вживали як ліки від паралічу й віспи. Із такої кількості солоду можна було виготовити напою для 2,4 тис. пляшок. Шотландською мовою його називали uisge beatha – "вода життя". Через 10 років монополію на виробництво віскі отримала Гільдія хірургів і цирульників міста Единбурга й почала продавати його в аптеках.

2 червня 1537 року Папа Римський Павло ІІІ у буллі Sublimus Dei написав, що в американських індіанців є душа, і заборонив перетворювати їх на рабів. Назвав рабство "витвором сатани". Так відповів на тривалу суперечку навколо корінних жителів Америки, яку вели мореплавці-іспанці. У буллі йшлося, що індіанці мають такі ж чесноти й недоліки, що й християни. Папа закликав навертати їх у християнство й прищеплювати європейський стиль життя.

3 червня 1830-го жителям Севастополя заборонили виходити з дому через епідемію чуми. Вони почали формувати озброєні загони й розганяти солдатів карантинних патрулів. Офіцерів та чиновників, яких зловили, лупцювали. Вимагали в них розписку про те, що в місті немає чуми. Потім увірвалися в резиденцію губернатора 49-річного Миколи Столипіна і вбили його. Наступного дня комендант Севастополя оголосив про зняття карантину. В місто ввели війська і затримали організаторів бунту. Сімох стратили, понад тисячу осіб відправили на каторгу, близько 4 тис. – вислали з міста.

"Єпископе, я вмираю з вашої вини. Викликаю вас на Божий суд!" –

викрикнула лідер повстання у Франції 19-річна Жанна д'Арк 30 травня 1431‑го, коли під нею підпалили вогнище. Її стратили в місті Руан за єресь. Церква звинуватила Жанну д'Арк у тому, що вона хотіла, аби люди поклонялися їй

39 глядачів загинули на стадіоні Heysel у бельгійській столиці Брюсселі 29 травня 1985 року. Там проходив фінальний матч Кубка європейських чемпіонів між італійським "Ювентусом" і англійським "Ліверпулем". Частина британських уболівальників перелізлА через загорожу до секторів з італійцями. Ті спробували втекти з трибун, але від тиску людей стіна стадіону не витримала Й обвалилася. Стадіон знесли

Зараз ви читаєте новину «Королева два тижні носила на голові 3-кілограмову золоту корону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути