четвер, 12 грудня 2019 10:29

Італійці віддячують оваціями, але шкодують монет

– Музична освіта твоєї сестри закінчена. Її мета – знайти багатого жениха і вийти заміж. А в тебе все попереду. Ти – діамант, який не можна ховати у міщанському Зальцбурзі. Ми їдемо в колиску музичних інновацій, опору церковної музики і батьківщину опери – Італію! Ти станеш знаменитим, а наша родина – заможною, – каже австрійський скрипаль 50-річний Леопольд Моцарт своєму синові 13-річному Вольфгангу.

Хлопець має надзвичайний хист до музики, пише її та може виконати будь-що. Якось архієпископ у Зальцбурзі – тепер Австрія, хоче перевірити, чи справді той сам створює мелодії. Велить замкнути дитину в замку на тиждень. Моцарт пише ораторію. Архієпископ бере його скрипалем до капели. Платить 12 флоринів 30 крейцерів на рік. Стільки коштувала річна оренда квартири в місті або хороша скрипка.

Автор: Medium.com
  Портрет Вольфганга Амадея Моцарта намалював французький художник Луї Кармонтель 1763 року. Зобразив заняття музикою з батьком та сестрою. Змалку він вправлявся грати на фортепіано та скрипці по чотири-п’ять годин на день. Лише після цього батько дозволяв йому гратися. За 35 років життя Моцарт створив понад 600 творів, серед них 40 симфоній та 20 опер
Портрет Вольфганга Амадея Моцарта намалював французький художник Луї Кармонтель 1763 року. Зобразив заняття музикою з батьком та сестрою. Змалку він вправлявся грати на фортепіано та скрипці по чотири-п’ять годин на день. Лише після цього батько дозволяв йому гратися. За 35 років життя Моцарт створив понад 600 творів, серед них 40 симфоній та 20 опер

У Відні імператор теж випробовує хлопця – змушує грати одним пальцем важкі пасажі, а потім наказує закрити клавіші серветкою. Моцарт все виконує бездоганно. Монарх називає його "маленьким чаклуном".

Хлопця возять виступати до Мюнхена, Манґайма, Парижа та Лондона. Повсюди приймають оваціями. Грає із зав'язаними очима на різних інструментах, запам'ятовує і безпомилково відтворює мелодії. Його сонати для фортепіано та скрипки видають у Парижі.

– Я ненавиджу Зальцбург, – плачучи скаржиться батькові. – Мені немає перед ким показувати свій талант, немає у кого вчитися. Я задихаюся.

13 грудня 1769-го вони вирушають у турне до Італії. Леопольд Моцарт хоче налагодити співпрацю з тамтешніми оперними театрами, які славляться у Європі. Вольфганг по 4 години займається з репетитором – вчить італійську мову. Гроші на подорож і рекомендаційні листи дає архієпископ.

У Римі Моцартів приймає Папа Климент XIV. Вражений талантом музиканта, нагороджує його однією з найвищих католицьких відзнак – орденом Золотої шпори.

Відвідують суботню передвеликодню месу в Сикстинській капелі. Слухають Miserere Ґреґоріо Аллеґрі. Його ноти ретельно охороняють. Наступного дня Вольфганг записує їх з пам'яті. Пізніше з'ясується, що він припустився лише кількох незначних помилок.

З Рима дістаються до моря і пливуть уздовж узбережжя. Відвідують містечка на шляху, виступають. Вольфганг, буває, проводить за інструментом по 6 годин поспіль.

Хлопець знаходить час писати концерти для скрипки та симфонії. Батько займається з ним композицією, французькою, англійською, італійською мовами.

Найбільший у світі Міланський оперний театр замовляє оперу "Мітрідат, цар Понтійський". Юного Вольфганга приймають у Болонську академію.

"Це момент найбільшого мого щастя як батька, – пише дружині Леопольд. – Але маю і розчарування. Італійці віддячують оваціями, але шкодують монет. Нам не запропонували жодної посади в театрах – ні мені, ні сину. Не замовили написати твори для інших театрів, крім Мілана. Але нехай Бог допоможе нам залишитися на нинішньому рівні життя. У мене вже є плани щодо Вольфганга".

Повертаються додому в березні 1771-го. Моцарта-молодшого беруть на посаду придворного музиканта і називають "улюбленим сином Зальцбурга".

Наприкінці літа він знову їде до Італії, в Мілані ставлять його оперу "Мітрідат, цар Понтійський". Публіці вона подобається. Отримує замовлення на другу оперу "Луцій Сулла", яку ставлять 1772-го.

Автор: city-data.com
  300 тисяч людей прийшли на прем’єру голлівудського фільму ”Віднесені вітром” 15 грудня 1939 року в американському місті Атланта. Охочі вишикувалися до кас і намагалися побачити зірок – 38-річного Кларка Гейбла і 26-річну Вів’єн Лі, які зіграли головні ролі. Ті приїхали на показ у кінотеатр Loew’s Grand Theatre. Його декорували, як старовинний особняк у фільмі. Над входом встановили велике зображення акторів. Квитки коштували , але спекулянти продавали їх від 0 – на теперішні гроші  тис. Губернатор штату Джорджія оголосив 15 грудня вихідним днем
300 тисяч людей прийшли на прем’єру голлівудського фільму ”Віднесені вітром” 15 грудня 1939 року в американському місті Атланта. Охочі вишикувалися до кас і намагалися побачити зірок – 38-річного Кларка Гейбла і 26-річну Вів’єн Лі, які зіграли головні ролі. Ті приїхали на показ у кінотеатр Loew’s Grand Theatre. Його декорували, як старовинний особняк у фільмі. Над входом встановили велике зображення акторів. Квитки коштували , але спекулянти продавали їх від 0 – на теперішні гроші тис. Губернатор штату Джорджія оголосив 15 грудня вихідним днем

11 грудня 1852-го в Парижі відкрили найстаршу в світі циркову споруду d'Hiver Bouglione. Була розрахована на 6 тис. глядачів. Оздоблена барельєфами скульптора Жан-Жака Прадо. Через сім років тут показали перший в історії акробатичний номер з повітряною трапецією. Заклад діє досі, називається на честь двох династій співвласників – д'Івер та Бугліон.

13 грудня 1937 року японська армія захопила китайську столицю Нанкін. Імператор Хірохіто хотів завоювати всю країну. Японські солдати вбивали людей на вулицях, стріляли у спину втікачам. Обходили будинки й позбавляли життя всіх підряд. Полонених солдатів закопували живцем, розчленовували, спалювали, переїжджали танками. За шість тижнів убили до 300 тис. осіб. Війна тривала до капітуляції Японії у вересні 1945-го.

15 грудня 1989-го священик 37-річний Ласло Текеші в церкві румунського міста Тімішоара оголосив протест проти політики диктатора Ніколае Чаушеску. Його хотіли позбавити парафії, але люди підтримали і вийшли на демонстрацію під гаслами "Геть Чаушеску!" Протести поширились на всю країну. Чаушеску наказав стріляти в маніфестантів, але армія стала на бік людей. Диктатора затримали і за вироком трибуналу через 10 днів розстріляли.

3500 кілометрів подолав радіосигнал, відправлений італійським фізиком і винахідником Ґульєльмо Марконі (1874–1909) з Англії 12 грудня 1901 року. Сигнал отримали в Канаді. Це був перший вдалий сеанс трансатлантичного радіозв'язку. За вісім років Марконі отримав Нобелівську премію з фізики

"Я не можу нести тяжкий тягар відповідальності і виконувати обов'язки короля без допомоги та підтримки коханої жінки", –

каже 11 грудня 1936-го в прямому радіоефірі король Великої Британії 42-річний Едуард VIII. Парламент і церква не схвалили його наміру побратися з двічі розлученою американкою 40-річною Волліс Ворфілд-Сімпсон. Він став першим за 800 років англійським королем, який добровільно зрікся престолу. Корона перейшла до його брата – герцога Альберта Георга Йоркського. Він очолив державу як Георг VI. Едуард одружився і перебрався до Австрії

Зараз ви читаєте новину «Італійці віддячують оваціями, але шкодують монет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути