Ексклюзиви
середа, 23 вересня 2020 11:18

Бухгалтерка вистрелила в президента

"Якби президент хоч трохи затримався – цього замаху не було б. Я не могла довго чекати, мала забирати сина зі школи", – каже на допиті американка 45-річна Сара Джейн Мур. 22 вересня 1975-го в Сан-Франциско вистрелила з револьвера у 38-го президента США Джеральда Форда.

Сара працювала бухгалтеркою. Чотири рази була заміжня, народила четверо синів. Відмовилася від трьох і виховувала лише наймолодшого – 9-річного Фредеріка. Кілька разів лікувалась у психіатра. Належала до лівого політичного угруповання з радикальними поглядами. Була платним інформатором Федерального бюро розслідувань. Збирала інформацію про незаконну торгівлю зброєю, алкоголем і тютюном. Мала револьвер.

Джеральд Форд 9 серпня 1974-го очолив країну. Пережив замах. 27-річна Лінетт Фром під час прогулянки президента в Сакраменто дістала пістолет, націлила на нього й натиснула спусковий гачок. Зброя заклинила. Жінку схопили й засудили довічно.

Автор: gettyimages.com
  Президент США Джеральд Форд виходить із готелю Saint Francis у Сан-Франциско 22 вересня 1975-го. За мить у нього вистрелить із револьвера бухгалтерка Сара Джейн Мур. Так хоче прославитися. Не поцілить і поранить іншого чоловіка
Президент США Джеральд Форд виходить із готелю Saint Francis у Сан-Франциско 22 вересня 1975-го. За мить у нього вистрелить із револьвера бухгалтерка Сара Джейн Мур. Так хоче прославитися. Не поцілить і поранить іншого чоловіка

Сара Джейн Мур теж хоче прославитися. Під час візиту Форда до її рідного міста ховає револьвер у сумку і пробирається крізь 3-тисячний натовп біля готелю Saint Francis.

На відстані 12 м до президента дістає зброю і прицілюється. Це помічає колишній морський піхотинець Олівер Сіпл. Хапає її руку, але жінка натискає на гачок. Куля поранила учасника зустрічі за кілька метрів від президента. Форда затягують до броньованого лімузина й вивозять. Оліверу Сіплу з Вашингтона надсилають лист із подякою.

– Я не хотіла нікого вбивати. Але настав момент, коли можна проявити себе, лише взявши до рук зброю. Мені страшно померти. Мене можуть вбити і ФБР, і ті, кого я їм здавала, – каже Сара Джейн Мур в одному з інтерв'ю.

За замах її засуджують довічно. 1979 року пробує втекти з тюрми.

Джеральд Форд помирає 2006-го. Сара зізнається: "Я щаслива, що мені не вдалося втілити задумане". Наступного року її звільняють за зразкову поведінку.

Пором розбився, доки екіпаж дивився футбол

"Не помітити скелі міг тільки сліпий. Або затятий футбольний уболівальник під час перегляду матчу", – прокоментував експерт із безпеки суден 56-річний Девід Моліно аварію грецького порома Express Samina 26 вересня 2000-го. Судно розбилося об скелі неподалік острова Парос.

Того дня корабель із 472 пасажирами та 61 членом екіпажу залишив Пірейський порт біля Афін і взяв курс на Парос – за 225 км. Судно йшло на автопілоті, бо екіпаж дивився пряму трансляцію матчу Ліги чемпіонів між німецьким "Гамбургом" і грецьким "Панатінаїкосом". Гості на 36-й хвилині забивають гол.

– Ми 30 років ходимо цим маршрутом. Які можуть бути проблеми, – каже пасажирам капітан Василіс Яннакіс.

Вітер здіймає сильні хвилі та збиває пором із курсу. Пливе на скелі Portes – "ворота", за 3 км від Пароса. Перед пасажирами на палубі правого борту з темряви виринають камені.

"Пором ударився об щось, і почувся скрегіт металу. Звук був гучний. У багатьох мурашки забігали по шкірі, але судно продовжувало рухатися", – згадують очевидці.

Утворюється пробоїна від носа до середини 115-метрового порома. Вимикається електрика, й починається пожежа. Пасажири самі шукають рятувальні жилети та спускають шлюпки за борт.

На порятунок прибувають рибалки, за ними – берегова охорона. Потім британські військові кораблі, що беруть участь у навчаннях НАТО. За 45 хв. після зіткнення судно йде під воду. Гинуть 82 людей.

Головною причиною трагедії грецька влада визнає халатність екіпажу. Пором після пошкодження не затонув би, якби команда опустила дві водонепроникні перегородки і заблокувала потік води.

Капітану й помічникам дають по 19 років тюрми за ненавмисне вбивство. Влада запроваджує жорсткіший контроль за дотриманням безпеки на суднах.

Автор: gettyimages.com
  Студентки коледжу моди та мистецтв Barrett Street у Лондоні на уроці перукарського мистецтва навчаються робити хімічну завивку волосся 26 вересня 1930-го. Того року ввійшла в моду зачіска ”каре з морськими хвилями”. Жінки робили кучері за допомогою хімічних розчинів та апаратів із гарячими бігуді. У перукарнях проводили від 2 до 6 год. Майбутніх майстрів навчали техніки безпеки під час роботи з електроприладами та препаратами
Студентки коледжу моди та мистецтв Barrett Street у Лондоні на уроці перукарського мистецтва навчаються робити хімічну завивку волосся 26 вересня 1930-го. Того року ввійшла в моду зачіска ”каре з морськими хвилями”. Жінки робили кучері за допомогою хімічних розчинів та апаратів із гарячими бігуді. У перукарнях проводили від 2 до 6 год. Майбутніх майстрів навчали техніки безпеки під час роботи з електроприладами та препаратами

22 вересня 1692 року в міс­течку Салемі в американському штаті Массачусетс стратили вісьмох відьом. У справі проходили понад 170 чоловіків і жінок. Процес став вершиною полювання на людей, яких звинувачували в чаклунстві. Його прирівнювали до кримінальних злочинів. Судді враховували свідчення дорослих і дітей. За салемським процесом повісили або забили камінням 19 осіб. 1992-го встановили пам'ятник жертвам полювання на відьом.

23 вересня 1848-го винахідник 39-річний Джон Куртіс став продавати загорнуті в папірці шматочки смоли – "соснову гумку". Збирав із хвойних дерев. За два роки почав робити жуйку на основі парафіну. Для запаху додавав спеції. Товар набув популярності. Куртіс відкрив чотири заводи. Виробництвом займався його батько, а Джон опікувався продажами.

Пізно ввечері 26 ­вересня 1980 року в урні біля громадського туалету в Мюнхені здетонував вибуховий пристрій. Неподалік тривало свято пива Октоберфест. 13 людей загинули. Зокрема, й терорист 28-річний Гундольф Келер. Мотив його вчинку невідомий. Ще 211 учасників фестивалю отримали тяжкі травми, кільком ампутували по обидві ноги. Місце злочину швидко прибрали, а святкування продовжили. Це був найбільший теракт у Німеччині після Другої світової війни.

"Людина, яка вмирає і страждає від нестерпного болю, є єдиним суддею свого життя. Їй приймати рішення, а нам давати вибір", –

виступає в сенаті член бельгійської Соціалістичної партії 48-річний Філіп Мау 23 вересня 2002-го. Він ініціював закон про евтаназію для тяжкохворих. Протягом року після його ухвалення добровільно піти з життя захотіли дві сотні бельгійців. Більшість – старі люди з онкологічними захворюваннями. Набір для смертельної ін'єкції вартістю 60 євро продається в аптеках країни

101 грам місячного ґрунту доставила на Землю 24 вересня 1970-го радянська космічна станція "Луна 16". Пил та ґрунт зібрали з Моря Спокою. Дослідження показали, що вони містять кисень, кремній, залізо, кальцій, алюміній, титан, магній та в незначних кількостях сірку, калій і натрій. Пил ледь світився в темряві

Зараз ви читаєте новину «Бухгалтерка вистрелила в президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути