четвер, 14 січня 2021 12:06

Архієпископові розрубали голову під час служби

– Де зрадник короля і країни Томас Бекет? – вигукують лицарі Реджинальд Фітц-Урс, Х'юг де Моревіль, Вільям де Трасі й Річард ле Бретон у Кентерберійському соборі на південному сході Англії 29 грудня 1170-го. Шукають архієпископа 52-річного Томаса Бекета.

Він із 1155-го був канцлером короля Генріха ІІ Плантагенета й виховував спадкоємця Генріха Молодого. 1162 року під тиском короля колегія єпископів обрала Бекета архієпископом Кентерберійським.

Монарх розраховує через нього підпорядкувати католицьку церкву в Англії. Але Томас хоче звільнитися від його впливу та починає відстоювати права духовенства. Генріх ІІ запроваджує податки для церковних земель і хоче передати кримінальні справи проти священників світським судам. Бекет проти.

Автор: gettyimages.com
  Картину ”Смерть Томаса Бекета” написав німецький художник Майстер Франке на початку XV століття. Зобразив убивство архієпископа в Кентерберійському соборі 29 грудня 1170 року
Картину ”Смерть Томаса Бекета” написав німецький художник Майстер Франке на початку XV століття. Зобразив убивство архієпископа в Кентерберійському соборі 29 грудня 1170 року

1164-го на зборах знаті й духівництва король демонструє присутнім Кларендонські постанови, що закріплюють обмеження прав церкви. Папа Римський Олександр ІІІ і Томас Бекет обурюються.

Генріх II звинувачує архієпи­скопа в розтратах. Той тікає у Францію, де його приймає король Людовик VII. У червні 1170-го англійський монарх дає вказівку коронувати сина Генріха Молодого. Церемонію проводять архієпископ Йоркський і єпископи Лондона та Солсбері, хоча традиційно це робить архієпископ Кентербері.

Бекет повертається в Англію. Люди на руках несуть його з порту до резиденції. Відлучає від церкви єпископів, які брали участь у коронації.

– Яких же нікчемних боягузів і зрадників я годував у моєму домі, що вони дозволяють підлому попу ображати їхнього пана, – лютує король.

Лицарі сприймають це як наказ і вирушають до Кентербері. Вмовляють архієпископа поїхати до короля й помиритися. Той відмовляється. Ченці закликають забарикадуватися, бо лицарі можуть повернутися зі зброєю.

– Неправильно робити фортецю з дому молитви, – каже Томас Бекет і починає правити вечірню службу.

Лицарі з мечами йдуть до священника.

– Я не зрадник і готовий померти! – кричить він, помітивши вояків у храмі.

Лицарі розрубують Бекету голову й тікають у Шотландію. Папа Римський відлучає їх від церкви й наказує здійснити покаянне паломництво до Святої Землі, пожити там 14 років.

Король на вимогу народу скасовує Кларендонські постанови. 1173-го Папа Олександр III канонізує Томаса Бекета.

Автор: gettyimages.com
  Американський фігурист Говард Ніколсон перестрибує через жінок на ковзанці. Її облаштували на озері у швейцарському місті Санкт-Моріц 28 грудня 1923-го. Спортсмена запросили виступити з показовою програмою для відвідувачів гірськолижного курорту з нагоди відкриття сезону катання на льоду
Американський фігурист Говард Ніколсон перестрибує через жінок на ковзанці. Її облаштували на озері у швейцарському місті Санкт-Моріц 28 грудня 1923-го. Спортсмена запросили виступити з показовою програмою для відвідувачів гірськолижного курорту з нагоди відкриття сезону катання на льоду

"Коли ці камери передадуть публіці, смерть перестане бути абсолютна"

"Ми всі оніміли. До кінця вистави сиділи, наче в маренні. Ніхто не міг зрозуміти, як винахідники могли досягти такого результату", – згадував підприємець Жорж Мельєс перший комерційний кіносеанс, який провели 28 грудня 1895-го брати 33-річний Огюст і на два роки молодший Луї Люм'єри в індійському салоні паризького "Гран-кафе".

Вони успадкували від батька виробництво желатинових фотопластин у Ліоні. Луї взявся розробляти технологію, що дала б змогу створювати рухомі зображення.

Винаходить апарат, який називає "синематограф". Це покращена версія кінетоскопа, що його створив американець Томас Едісон 1888-го. Французи виготовляють механізм, який фіксує плівку перед об'єктивом. Синематограф не вимагає підключення до електрики, його можна брати з собою. Запускається обертанням колеса з ручкою.

Винахідники їздять на конференції фотографів і демонструють досягнення. Згодом Луї влаштовує платний показ. На нього приходять 35 глядачів. Демонструють 10 фільмів. Серед них "Вихід робітників з фабрики Люм'єр".

"Побачили майстерні, які відчиняються і випускають потоки робітників, із велосипедами, собаками, машинами. Все це кипить і кишить. Це саме життя, це рух, узятий від життя, – писала газета La Poste. – Коли ці камери передадуть публіці, коли кожен зможе сфотографувати дорогих їм істот у русі, в діях, знайомих жестах, зі словом на кінчику губ, смерть перестане бути абсолютна".

Відвідувачі пропонують великі гроші за винахід. Люм'єри відмовляються. Хочуть ексклюзивно показувати фільми. На покази щодня приходять по 2 тис. людей.

575 людей згоріли в пожежі в чиказькому театрі "Ірокез" 30 грудня 1903 року під час мюзиклу "Синя Борода". Ще 30 померли внаслідок опіків. У залі тоді були понад 2 тис. глядачів. У системі освітлення сцени сталося замикання. Іскра потрапила на завісу – й та зайнялася. Зчинилася паніка. Люди почали душитися біля двох виходів із залу. Поліція затримала директора "Ірокеза", але згодом його виправдали. Всі театри в Чикаго закрили на шість тижнів для перевірки. Будівельні норми зробили жорсткішими

30 грудня 1896-го в місті Маніла – нині столиця Філіппін – іспанська колоніальна влада засудила й розстріляла поета 35-річного Хосе Протасіо Рісаля. Звинуватили у створенні революційної організації. Після страти вибухнули масові протести, що переросли у визвольну війну. Рісаль став національним героєм. За два роки Філіппіни здобули незалежність.

3 січня 1521 року Папа Римський Лев X відлучив від церкви німецького богослова і священника Мартіна Лютера. Той виступав проти продажу посад, відпущення гріхів за гроші та зловживання церкви. Буллу про відлучення він привселюдно спалив і заявив, що "боротьба з Ватиканом – справа всієї німецької нації". Прихильники створюють лютеранські громади та користуються Біблією в перекладі Лютера. Почалася Реформація, що призвела до появи нової течії християнства – протестантизму.

29 грудня 1916-го ірландський письменник 34-річний Джеймс Джойс опублікував перший роман "Портрет митця замолоду". Описує життя дублінця Стівена Дедала та його конфлікт із сім'єю, школою і суспільством. У сюжеті багато спільного з біографією автора. Джойс у творі вдало експериментував із мовою та структурою тексту. Його почали наслідувати інші письменники.

Зараз ви читаєте новину «Архієпископові розрубали голову під час служби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути