Ексклюзиви
середа, 18 грудня 2019 14:20

Я добре годував жертву. Після ситного обіду важко чинити опір

– Я все одно повернуся! Ви ж знаєте, вампіри – безсмертні. Якби я не скоїв злочинів, мало хто пам'ятав би про мене. Тепер знатимуть і Америка, і Китай, і Японія, і навіть Туреччина. Про мене напишуть романи, знімуть фільми й увічнять у камені. Щоб і через тисячу років люди могли згадати, що сталося, – кричить 35-річний Фріц Гаарман у залі Ганноверського окружного суду в Німеччині 19 грудня 1924-го. Прикутий чотирма ланцюгами до клітки.

Гаарман походив із родини залізничника з Ганновера. Батько часто бив сина. Той почав калічити тварин і кусати сусідських дітей. В офіцерській школі зрозумів, що його не цікавлять жінки. Чіплявся до хлопців. Фріца відправили у психіатричну клініку. Гомосексуальність вважали хворобою, тому лікували гіпнозом і струмом.

Автор: Фото: spiegel.de
  Поліцейські ведуть ”ганноверського вампіра” Фріца Гаармана з його дому до дільниці. Правоохоронці не могли вистежити маніяка протягом шести років
Поліцейські ведуть ”ганноверського вампіра” Фріца Гаармана з його дому до дільниці. Правоохоронці не могли вистежити маніяка протягом шести років

Із початком Першої світової війни унтер-офіцер Фріц Гаарман стає снайпером. Його відзначають нагородами. Звільнившись 1917 року, відкриває в Ганновері кондитерську. Пробує зійтися з місцевою дівчиною. Пропонує шлюб, але вона обзиває Фріца психом і кидає.

"Гаарман визнав, що він – гей. У дитинстві мав травми голови й напади епілепсії, з нього знущалися в армії. У психлікарні почав отримувати задоволення від садизму", – пише німецький філософ і публіцист Теодор Лессінг у книжці "Гаарман. Історія перевертня".

Знайомиться з 17-річним Фріделем Роте, пропонує пожити разом. Хлопець пише матері про "доброго дядька" з кондитерської, а потім не озивається. Фріц перегризає Фріделю горло. Коли приходять поліцейські, він саме ріже м'ясо. Каже, хлопець пішов від нього. А він думає відкрити м'ясну крамницю, готує яловичий фарш для сосисок. Поліція йде.

"М'ясник" доймає хлопців на вулиці інтимними пропозиціями. Його садять за ґрати на дев'ять місяців. Роблять таємним інформатором поліції. Здає наркоторговців, повій і фальшивомонетників.

На вокзалі обирає найбідовіших підлітків – аби ніхто не шукав. Пропонує переночувати в нього. У комірчині ґвалтує, душить і перегризає горло. Розчленовує тіла та викидає в річку.

"Я добре годував жертву. Після ситного обіду важко чинити опір, – каже на суді. – Вгризався зубами в кадик. Я не пив крові й не купався в ній, не їв м'яса, як вигадують пройдисвіти. Розчленовував, бо треба було позбутися доказів. Мені було огидно".

Зустрічається із 18-річним Гансом Гранса з Берліна. Того не дивують убивства й "вампірські" нахили. Допомагає вибирати юнаків. Носить одяг жертв. М'ясо пропонує збувати в ресторани й кафе. Жінок не чіпають, вважають їх "брудними".

У травні 1924-го діти знаходять у річці чотири людські черепи. Дорослі обшукують берег і виявляють 500 фрагментів 22 жертв. Влітку 15-річний Карл Фромм розповідає поліції, що Гаарман кілька днів утримував його в будинку. Ґвалтував і погрожував ножем. Хлопцеві вдалося втекти. Якась жінка заявляє, що бачила, як куртку зниклого сина на базарі продавав Гранса.

Поліція вдирається в дім Гаармана. На стінах, меблях і постільній білизні виявляють плями крові, у шафах – речі загиблих.

"Гаарман і Гранса не зізнавалися, – згадував шеф поліції. – У камері Гаармана поставили чотири черепи його жертв і запалили в них свічки. До ранку він кричав, аби забрали. Зізнався, що з 1918-го по 1924 рік убивав підлітків. Їх було від 50 до 70".

Встановлюють 24 жертви. Гаармана засуджують до страти. Громадськість вимагає відтяти голову на гільйотині. Вірять, що той має надприродну силу й може після смерті ожити.

Вирок виконують 15 квітня 1925 року, о 6:00, у дворі окружного суду. Тіло ховають на Центральному кладовищі. Грансі дають довічне увязнення.

Автор: Фото: dailymail.co.uk
  Англійська принцеса 15-річна Єлизавета (праворуч) репетирує роль принца для спектаклю “Попелюшка”. Його поставили для англійських солдатів у Віндзорському замку біля Лондона 19 грудня 1941-го. На чотири роки молодша сестра Марґарет зіграла Попелюшку. Виставами дівчата хотіли підняти дух вояків під час Другої світової. У підготовці брали участь усі придворні. Швачки створювали костюми, музикою займався оркестр Королівської кінної гвардії, декораціями – дворецькі й художники. Із принцесами працювали актори
Англійська принцеса 15-річна Єлизавета (праворуч) репетирує роль принца для спектаклю “Попелюшка”. Його поставили для англійських солдатів у Віндзорському замку біля Лондона 19 грудня 1941-го. На чотири роки молодша сестра Марґарет зіграла Попелюшку. Виставами дівчата хотіли підняти дух вояків під час Другої світової. У підготовці брали участь усі придворні. Швачки створювали костюми, музикою займався оркестр Королівської кінної гвардії, декораціями – дворецькі й художники. Із принцесами працювали актори

18 грудня 1529-го Папа Римський Климент VII відлучив від церкви короля Англії 38-річного Генріха VIII Тюдора. Той вимагав розлучення з одноліткою Катериною Арагонською, бо вона не могла народити спадкоємця. Монарх мав коханку – придворну фрейліну 18-річну Анну Болейн. Хотів одружитися з нею. Після відмови понтифіка король оголосив про розірвання відносин із Римом. Створив англіканську церкву. Єпископ, який очолив її, дав дозвіл на шлюб. Через три роки Генріх VIII запідозрив дружину у зраді та стратив її.

20 грудня 1803 року США купили у Франції колонію Луїзіана. Це були землі в центрі Північної Америки площею 2,1 млн кв. км. Французам вони дісталися від Іспанії за три тижні до цього. Американці заплатили $15 млн. Франція вела війни в Європі й потребувала цих грошей. Тому Наполеон Бонапарт назвав низьку вартість, оцінивши гектар у сім центів. За ці гроші можна було купити 200 г кави або книжку. Луїзіана стала 18-м штатом.

Німецький фізик 50-річний Вільгельм Конрад Рентген 22 грудня 1895-го уперше зробив знімок кісток руки своєї дружини. Використав Х-випромінювання. Його на честь ученого назвали рентгенівським. Давало змогу бачити стан опорно-рухового апарату. Через шість років фізик став першим лауреатом Нобелівської премії. До Стокгольма не поїхав через зайнятість дослідженнями. Відзнаку йому переслали поштою.

24 тонни важить камінь "Календар ацтеків". Його знайшли 17 грудня 1790 року в Мексиці. На базальтовому диску діаметром 3,66 м вирізьблені зображення, що позначають роки і дні. У центральній частині – лик Бога Сонця Тонатіу. Виготовили між 1502-м і 1521 роком. Зберігається в музеї антропології в Мехіко

"Регулювати кількість музичних інструментів і видавати їх може винятково Музичний відділ народного комісаріату з просвітництва. Всі військові та громадські організації мають припинити видачу музичних інструментів", –

таку постанову ухвалив уряд СРСР 18 грудня 1920 року. Хотіли підпорядкувати кобзарів і лірників. Вважали, що вони історичними піснями й думами поширюють ідеї незалежності українців. Співців зобов'язали у триденний термін зареєструвати свої інструменти й отримати дозвіл на користування ними

Зараз ви читаєте новину «Я добре годував жертву. Після ситного обіду важко чинити опір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути