Ексклюзиви
пʼятниця, 05 червня 2020 10:07

Зареєстрували першого хворого на смертельну інфекцію

Зареєстрували першого хворого  на смертельну інфекцію
СНІДом людей заразили мавпи. Фото: medcv.gov.ua

5 червня 1981 року зареєстрували першого хворого на СНІД. Тоді з'явилися перші повідомлення про незвичайні захворювання, і американський Центр з контролю і профілактики хвороб повідомив про 5 випадків пневмоцистної пневмонії і 28 випадків захворювання на саркому Капоши. Особливістю яких було те, що хвороби мали спільні симптоми і розвивались швидше звичайного.

Наступного року ввели спеціальний термін Синдрому набутого імунодефіциту (СНІД), класифікований як хвороба. Група французьких біологів виділила з лімфатичних вузлів хворого вірус ВІЛ. Він виник у африканських мавп і був переданий людині. Його носіями стали люди, що займались мисливським промислом і заготівлею м'яса в Камеруні, Сенегалі та Конго.

У 1920-ті роки Конго була бельгійською колонією, а місто Кіншаса отримало статус столиці. Місто стало першим судноплавним портом на річці Конго, воно швидко зростало і приваблювало тисячі заробітчан. А працівники секс-індустрії охоче почали допомагати їм витрачати свої доходи. Вірус швидко поширився серед населення.

І він не обмежився містом. Дослідники виявили, що столиця бельгійської колонії в 1920-ті мала найкращу транспортну інфраструктуру в Африці. Завдяки розвиненій залізничній мережі, якою користалися сотні тисяч людей щороку, всього за 20 років вірус поширився на 1 500 км.

В 1970-х роках вірус прийшов у великі космополітичні міста Америки - Нью-Йорк та Сан-Франциско - де сексуальна революція сприяла росту сексменшин. Так вірус знову скористався соціальними та політичними обставинами і швидко поширився Європою і США.

У Радянському Союзі першого ВІЛ-інфікованого виявили 1985 року . Це був іноземець, а через 2 роки - і в місцевого жителя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всесвітній день боротьби зі СНІДом: факти, цифри, міфи

За даними ООН, з моменту початку епідемії на ВІЛ заразились понад 60 млн людей, 25 млн з яких померли. У Східній Європі Естонія, Росія та Україна є лідерами за темпами поширення епідемії.

В Україні перший випадок інфекції зареєстровано 1987 року. Загалом у країні, за даними Світової організації з охорони здоров'я, є від 160 до 190 тис. хворих на ВІЛ/СНІД. З них тільки 16 тис. отримують відповідні ліки.

Пацієнтові однієї з лондонських лікарень вдалося позбутись ВІЛ. Чоловікові провели пересадку стовбурових клітин кісткового мозку від донора з рідкісною генетичною мутацією, яка зумовлює вироблення в організмі стійкості проти цієї інфекції.

Наразі аналізи на ВІЛ у пацієнта негативні.

Зараз ви читаєте новину «Зареєстрували першого хворого на смертельну інфекцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути