вівторок, 23 березня 2021 18:47

Вакцинація залишками: як щеплюють поза чергою

Вакцинація залишками: як щеплюють поза чергою
Українці вже скористувалися можливістю вакцинуватися поза зоною. Фото: pixabay.com

В Україні є можливість вакцинуватися поза чергою. Щеплення від коронавірусу можна отримати в разі відмови людини з 1-го етапу вакцинації, якщо залишаються дози після роботи мобільної бригади або якщо виявили протипоказання до вакцинації.

Gazeta.ua дізналася, як це зробити, у тих, хто вже скористався вакцинацією поза чергою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідження показало реальну готовність українців вакцинуватися

"Я щепився поза чергою залишками вакцини в рамках публічної вакцинації. Вакцинуватися не боявся. Це було моє свідоме рішення. Про публічну вакцинацію повідомили в ОДА, згодом з'явилась анкета, через яку можна зареєструватися. Вакцинували залишками вакцини, тобто спершу медиків, а потім мене і моїх колег з роботи також. Перед вакцинацією заповнили анкету. Багато хто реєструвався через додаток "Дія", - сказав журналіст Сергій Балуцький.

За його словами, після вакцинації в нього піднялась температура до 37,5. Відчувалася ломота, втома та млявість.

"Це нормальна реакція організму. Жарознижувальних препаратів я не пив. Ще трохи боліла рука, таке відчуття, ніби після тренування. Уже почуваюся добре. Навіть чудово. П'ю багато води. Вакцинуватися не боляче. Брати кров з пальця чи з вени більш неприємно. А тут голки не відчуваєш. Підтримую вакцинацію і вважаю, що це єдиний шанс повернутись до звичного життя", - говорить чоловік.

Журналіст із Чернігова Валерій Литовченко теж дізнався про вакцинацію від ОДА.

"Я зробив пост у Facebook на тему вакцинації поза чергою і мені зателефонували з адміністрації ОДА. Запропонували звернутися до центру громадського здоров'я. З'єднався з координаторкою Романою Сопутницькою і домовився про щеплення. Це було 3 тижні тому. Разом зі мною була ще одна журналістка. Наступного дня ще одну вакцинували. Ми стали першими журналістами, які вакцинувалися в Чернігові. Перед вакцинацією я не хвилювався, страшно не було. Після щеплень не виявив жодних побічних ефектів. Давно чекав на вакцину і пообіцяв собі, що як тільки з'явиться нагода, то вакцинуюся", - сказав Литовченко.

Крім журналістів, вакцинувалися люди з інших сфер діяльності. Зокрема підприємниця Ольга Палькова-Свірчевська як тільки дізналася про можливість, то відразу вакцинувалася поза чергою.

"Усе відбувається в ручному режимі. У флаконі 10 доз вакцини. Строк зберігання малий. Залишки вакцини необхідно утилізувати. А це втрачені гроші й не вакциновані люди. Тому за наказом МОЗ дозу можуть віддати комусь з черги очікування. Я не вагалася і зраділа такій можливості. Мені особисто ніяково іти в одну чергу з медиками, зле, що знову маємо ручне управління. Але моя безпека і здоров'я - лише моя відповідальність", - говорить Ольга.

Волонтерка Наталя Чусь дізналася про можливість вакцинуватися з новин.

"Прочитала про зміни в законодавстві у ЗМІ. Подзвонила в ОДА, щоб розпитати й запропонувати себе, якщо потрібні першопрохідці або якщо хтось відмовиться. Мене перенаправили на відповідальну особу ОДА, яка записала на вакцинацію. Потім сказала коли й куди приходити", - говорить волонтерка.

Україна перейшла до 2-го етапу вакцинації. У листі очікування на безплатне щеплення від Covid-19 перебувають понад 290 тис. українців.

Зараз ви читаєте новину «Вакцинація залишками: як щеплюють поза чергою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути