середа, 13 грудня 2017 15:31

Уряд збільшив Національний перелік ліків

Уряд збільшив Національний перелік ліків
Національний перелік ліків відтепер розширено Фото: livescience.com

Кабінет міністрів України розширив Національний перелік ліків на ще 60 діючих речовин.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

"Сьогодні на засіданні уряд проголосував за 2 постанови, які передбачають забезпечення українців медичними препаратами в наступному році. Аналізуючи закупівлі лікарських засобів у регіонах, ми виявили, що тільки 2016 року на суму понад 70 мільйонів гривень були закуплені якісь екстракти плодів дикої моркви, хмелю, м'яти перцевої, хлорофіліпту тощо. Не можна сказати, що ці лікарські засоби взагалі не лікують, але зважаючи на їхню симптоматичну терапевтичну дію, закуповувати їх за держкошти недоцільно", - заявив заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні з'явиться День сімейної медицини

Кабмін схвалив внесення в Національний перелік основних лікарських засобів ще 60 діючих речовин. Тепер загальна кількість препаратів, включених в Нацперелік і якими мають забезпечуватися на 100% заклади охорони здоров'я, становить 427 препаратів.

Також продовжили дію постанови №1303, яка забезпечує пільгові категорії населення медичними препаратами та виробами, яких зараз немає в Нацпереліку.

МОЗ планує розширити список хвороб, за якими люди можуть отримувати медикаменти безкоштовно або з невеликою доплатою. До програми "Доступні ліки" мають бути включені пацієнти з депресіями, хронічними захворюваннями шлунка і кишечника та вагітні.

Спочатку державна програма стосувалася тільки людей з серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом II типу і бронхіальною астмою. За час її роботи лікарі видали близько 10 млн рецептів. Ліків купили на 390 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Уряд збільшив Національний перелік ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути