вівторок, 06 лютого 2018 19:26

У Києві міняли долари по 146 грн
8

Якщо скасувати патенти компанії AbbVie, то 125 тис пацієнтів зможуть отримати безкоштовне лікування.
Фото: Назарій Мазилюк
Якщо скасувати патенти компанії AbbVie, то 125 тис пацієнтів зможуть отримати безкоштовне лікування.
Якщо скасувати патенти компанії AbbVie, то 125 тис пацієнтів зможуть отримати безкоштовне лікування.
Якщо скасувати патенти компанії AbbVie, то 125 тис пацієнтів зможуть отримати безкоштовне лікування.
Якщо скасувати патенти компанії AbbVie, то 125 тис пацієнтів зможуть отримати безкоштовне лікування.

6 лютого ВІЛ-інфіковані пацієнти та активісти зібралися біля Київського апеляційного господарського суду, щоб закликати суддів зупинити продаж ліків, за які держава переплачує у 5 разів.

Під час акції діяв пункт обміну валют, де один долар продавався за ціною 146 грн. За словами учасників, Україна купує життєвонеобхідні препарати для ВІЛ-позитивних пацієнтів саме за таким курсом.

Уже майже два роки пацієнтська організація "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" намагається оскаржити монополію компанії AbbVie на продаж в Україні ліків, які потрібні для життя ВІЛ-позитивних людей. Через цю монополію держава переплачує 227 млн грн щорічно.

"Ми дізналися, що компанія AbbVie продає ці препарати в іншій країні з порівняно більшим прожитковим мінімумом у 5 разів дешевше. З чим пов'язана така дискримінація стосовно України, ми не розуміємо", - говорить експерт з правових питань БО "ВМ ЛЖВ" Сергій Кондратюк.

Монопольне положення компанії AbbVie захищають два патенти, дію яких пацієнти намагаються відмінити. Через їх існування на український ринок не можуть вийти більш дешеві аналоги ліків проти ВІЛ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені розробили таблетки з QR-кодом

Держава та донори закуповують в американської компанії ліків на 19,5 мільйонів доларів, що становить майже половину усіх коштів програми для ВІЛ-позитивних людей (ліки видають пацієнтам безкоштовно).

"Ми вважаємо, що цей патент був затверджений в результаті корумпованої домовленості", - говорить голова координаційної ради БО "ВМ ЛЖВ" Дмитро Шерембей.

Проте через завищену ціну тільки 26 тис. пацієнтів отримують ці ліки. За даними фонду Олени Пінчук станом на 01.11.2017 тільки на обліку в Україні перебуває 139 394 ВІЛ-позитивних людей.

За даними організації "Всеукраїнська мережа ЛЖВ", якщо скасувати патенти компанії AbbVie, то 125 тис пацієнтів зможуть отримати безкоштовне лікування.

Наталія Ковнір ВІЛ-позитивна та приймає безкоштовні ліки компанії AbbVie. Вона прийшла на акцію щоб підтримати тих людей, які не можуть лікуватися безкоштовно.

"Мені не байдуже до того, що відбувається. Якщо закуповувати ті препарати, які я приймаю, по значно нижчій ціні, то ще близько 5 людей можуть отримати лікування", - говорить вона.

4 жовтня 2017 року суд призначив проведення експертизи для перевірки цих патентів, проте вже лютий, а її досі не провели. У грудні цього ж року суд вирішив, що необхідно призначити додаткового експерта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ розширило список доступних ліків

Представники компанії AbbVie заявили, що в них немає поки експерта і просили відкласти засідання. Засідання перенесли на 6 лютого, де обидві сторони запропонували своїх експертів. Проте суд знову переніс засідання вже на 08.02.2018 року.

Поки справа затягується в суді, компанія продовжує продавати Україні ліки за ціною 60 доларів та 80 центів за одну банку.

У 2017 році вчені випробували нові ліки – поєднання двох інноваційних вакцин, які стимулюють вироблення лейкоцитів, із препаратом від раку — ромідепсин. Його тестували останні 3 роки. У 5 пацієнтів із 24 інфекція просто зникла.

Зараз ви читаєте новину «У Києві міняли долари по 146 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути