неділя, 24 березня 2019 06:31

Тубезкульоз щодня вбиває 11 українців: розповіли, як вижити

Тубезкульоз щодня вбиває 11 українців: розповіли, як вижити
В Україну закупили апаратуру для діагностування туберкульозу за 2 години Фото: Petropavlivka.city

24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох повідомив про відкриття збудника туберкульозу. Саме тому сьогодні відзначаються Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Він потрібен, щоб підвищити рівень обізнаності населення щодо глобальної епідемії туберкульозу та розповісти про способи її профілактики та лікування.

Туберкульоз - хронічне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Найчастіше вражає легені, також може розвиватися патологічний процес в інших органах і тканинах.

Лікування туберкульозу складне й вимагає прийому декількох видів антибіотиків протягом тривалого часу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), третя частина населення планети інфікована мікобактерією туберкульозу (МБТ). Щорічно на планеті виявляють 8-9 млн осіб, які вперше захворіли на цю підступну хворобу, а помирає від неї близько півтора мільйона людей, абсолютна більшість з яких – мешканці країн, що розвиваються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біль при диханні та сміху: назвали симптоми смертельної хвороби

Щодня в Україні від цієї хвороби помирає 11 людей, а щорічно до 4-х тисяч. У минулому році на туберкульоз захворіли понад 21 тисячу осіб. Непрямі економічні втрати держави від цього захворювання складають 312 млрд грн щорічно. Тому так важливо діагностувати хворобу на ранній стадії.

На даний момент в закладах охорони здоров'я знаходяться понад 60 сучасних апаратів GeneXpert, які дозволяють встановити діагноз туберкульоз протягом 2-4 годин, а також діагностувати мультирезистетні форми туберкульозу. Протягом 2018-2020 років в рамках реалізації гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією системи GeneXpert будуть додатково закуплені майже для всіх госпітальних округів в межах регіону.

По-друге, закупівля ліків проти туберкульозу повністю профінансована державою. Це вперше, коли пацієнти повністю забезпечені лікуванням за державні кошти.

В дорослому віці з кором гратися не можна. Може перейти у важке ускладнення, яке видно на рентгені – респіраторний дистрес синдром (РТС). Це запалення в легенях, коли слизова набряках, просвіт бронху забивається харкотинням і людина задихається. Вона немає чим дихати і людина помирає 70-90 %.

Таких пацієнтів відразу госпіталізуються відразу в реанімацію. Ускладнення розвивається від кількох годин до трьох днів.

Зараз ви читаєте новину «Тубезкульоз щодня вбиває 11 українців: розповіли, як вижити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути