середа, 24 січня 2018 11:13

ТОП-5 порад, як "вижити" в Києві у сильний мороз

  Морози в Україні: як подолати їх. Фото: Слово і Діло
Морози в Україні: як подолати їх. Фото: Слово і Діло

Щоб не замерзнути, рятувальники радять киянам виходити на вулицю тепло вдягненими, ситими та не вживати алкоголю.

Два светра краще ніж один

Одяг повинен бути "багатошаровим". Майка, сорочка і піджак захистять від холоду набагато краще, ніж одягнений на голе тіло один теплий светр. Не зайвим буде запастися комплектом термобілизни. Взуття бажано одягати на товстій підошві, щоб уникнути промерзання. Взуття має бути сухим і вільним. Можна використовувати термоустілки або сольові аплікатори, які збережуть сухе тепло, пише kyiv.depo.ua.

Не ховайте обличчя і вдягніть рукавиці

Пересуватися вулицею потрібно спокійно, не допускаючи почастішання дихання. Дихання здійснювати через ніс. Необхідно стежити за тим, щоб при видиху тепле повітря не потрапляло на шарф в тих місцях, де він стикається зі шкірою обличчя і не викликало його запотівання. Саме тому не бажано закривати рот та ніс шарфом. Це не захистить вас від морозу, а навпаки – може стати причиною обмороження.

Улюблені шкіряні рукавички краще замінити на теплі двошарові рукавиці з натуральних матеріалів.

Зніміть прикраси та намажте обличчя

Необхідно звільнити відкриті ділянки тіла від різного роду металевих прикрас (пірсінгу, сережок). Людям, які не можуть пересуватися без окулярів, краще в такі дні одягати окуляри в пластмасовій оправі. Ще одна альтернатива — контактні лінзи.

Обличчя перед виходом бажано намастити захисним кремом, краще високої жирності, або "від почервоніння і лущення шкіри".

Їжте сало та не пийте алкоголь

В морозний день краще збільшувати кількість з'їдених порцій. У харчування слід включати більшу кількість жирів і білків, які при розщепленні зігріють організм. Також лікарі радять не виходити на мороз голодними — організм повинен запастися джерелом власної енергії. Тому обов'язково щільно поїжте перед виходом.
Попри сталий стереотип, ні в якому разі не можна вживати алкоголь "для зігріву" на вулиці. При розширенні судин виникне оманливе короткочасне відчуття тепла. Непомітно для себе легко отримати сильні обмороження.

Поколює – тріть, а потім пообідайте борщем

Періодично перевіряйте чутливість шкіри, особливо підборіддя, носа, вух. Порушення чутливості свідчить про обмороження. При поколюванні варто розтерти ці ділянки до зігрівання.

Повернувшись в тепле приміщення, зніміть з себе промерзлий одяг і взуття, переодягніться в теплу суху білизну. Замерзлі руки і ноги не можна намагатися зігріти у гарячій воді. Крім неприємних відчуттів, це викличе різке звуження судин. М'яко розітріть замерзлі ділянки шкіри. Зігрійтеся тарілкою гарячого борщу. Важливо: при перших же ознаках обмороження — таких, як посиніння ділянок шкіри або поява пухирів, негайно зверніться до лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київський зоологічний парк показав, як його вихованці насолоджуються снігом

Морози в Україні ослабнуть до кінця тижня. Потепліти має вже в неділю. У середу, 24 січня, в більшості областей очікується суха і сонячна погода. Однак можливий і туман. Вночі буде -9...-16ºС, вдень -4...-9ºС. У західних областях - трохи тепліше: температура повітря складе 0...-4ºС. У Києві в найближчу ніч -12...-13ºС, вдень -6...-8ºС, без опадів.

Зараз ви читаєте новину «ТОП-5 порад, як "вижити" в Києві у сильний мороз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути