Ексклюзиви
четвер, 27 грудня 2018 09:55

Супрун розповіла, як приготувати корисне святкове меню

Супрун розповіла, як приготувати корисне святкове меню
Фото: з відкритих джерел

Виконувачка обов'язків голови МОЗ Уляна Супрун застерегла від вживання майонезу і розповіла, як зробити новорічне меню українців корисним.

Кілька порад про те, як зустріти Новий рік із хорошим самопочуттям, вона написала в Facebook.

1. Зважте за і проти, коли плануєте складне багате меню до свят. Гамір, опіки, багатозадачність, важкі сумки і витрати грошей - ніщо з цього здоров'я вам не додасть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сметана при опіках і страх протягів: назвали 5 найчастіших міфів, які розвіяла Супрун

2. Зробіть те ж саме, але трохи простіше і здоровіше.

"Візьмемо олів'є. Це салат, тому що у ньому багато порізаних компонентів і соус: картопля, морква, цибуля, огірки, м'ясо, яйця і жирний майонез. Власне, олів'є може бути повноцінною стравою, а не "салатом": тут є білки, жири, повільні вуглеводи. Що зробити? Є олів'є - не готуйте більше калорійних страв", - підкреслила Супрун.

Вона пояснила, що майонез - це проблема. Його багато, він калорійний, ускладнює травлення. Тому майонез можна замінити сметаною - у ній вітамін D, молочнокислі бактерії та жирні кислоти, турецьким йогуртом і гірчицею в зернах.

"Нарешті, змініть співвідношення компонентів: більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелена цибуля замість ріпчастої (у ній багато магнію), відварене філе замість ковбаси і шинки. Додайте солону скумбрію - це джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот".

3. Про "шубу". Ще один салат, в якому багато майонезу і людської праці.

"Зробіть простіше - окремо оселедець або скумбрія. Окремо - вінегрет і додайте до цього печені овочі: картопля, селера, пастернак, морква, гарбуз і масло. Ви отримаєте те ж саме, але у легшій формі. І готувати простіше", - розповіла Супрун.

4. М'ясо краще запікати, ніж смажити. Спробуйте до нього соус із перемеленої журавлини чи гірчиці в зернах і йогурту, а не кетчуп або майонез.

5. Холодець - корисний. Але не забудьте доповнити його овочевим салатом і цвіклей. А ось не домашні, а готові ковбаси й шинку їсти не варто.

6. Добре приготувати до свята суп, курячий або рибний бульйон, борщ. Рідка тепла їжа, в якій усе корисне з овочів сприяє травленню й утримує нас від переїдання.

Також Супрун розповіла, чи можна безпечно дивитися на "зварку".

Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла, як приготувати корисне святкове меню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути