середа, 07 липня 2021 18:36

Спалах Covid-19 в Україні може знову початися. Назвали терміни

Спалах Covid-19 в Україні може знову початися. Назвали терміни
Нова хвиля коронавірусу може розпочатися в липні. Фото: pixabay.com

Нова хвиля коронавірусу може початися в середині або наприкінці липня.

Це може статися, бо українці стали рідше дотримуватися карантинних норм. У транспорті й магазинах багато перебувають без масок. А вірус нікуди не дівся.

Про це Gazeta.ua розповів Олег Мусій, медичний директор сервісу Docradar, міністр охорони здоров'я 2014-го.

"У сусідніх країнах вже почалася чергова хвиля, яку спричинив індійський штам Delta. Носити маски необхідно. Це простий, але дійсно дієвий захист. В іншому разі нова хвиля ковіду імовірна в середині або наприкінці цього місяця", - сказав Мусій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні: побільшало заражень і смертей

Медичні фахівці вкотре наголошують, що знизити негативні наслідки нової хвилі Covid-19 допоможе вакцинація. Найближчим часом Україна має отримати 5 млн доз китайської вакцини Coronavac.

"Також розраховуємо на два мільйони доз американського препарату Moderna. Вакцинація запобігатиме тяжкому перебігу коронавірусу. Легше перенесемо наступну хвилю. Частина українців відмовляються щеплюватися через лікарів. Бо люди ставлять багато питань, а медики не відповідають через незнання. Потрібно це виправляти. Є недоліки й зі сторони влади. Вона не займає міцної державницької позиції з цього питання. Хочеться більше підтримки від церкви. Бо в групі ризику літні люди. Церква має на них сильний вплив", - розповів Gazeta.ua Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при міністерстві охорони здоров'я.

Центри вакцинації в Україні відкривали за європейською моделлю.

"Однак ми не можемо все закордонне перейняти собі. Там більше можливостей. Наприклад, у США американців вакцинують прямо в автомобілі. У нас це нереально. Більшість народу своїх машин не має, їздять транспортом", - додав Федір Іванович.

Наприкінці липня в усіх центрах масової вакцинації з'явиться американська вакцина Pfizer. Нею щеплюватимуть усіх охочих в рамках п'ятого етапу програми імунізації проти Covid-19, заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін. Препарат планують уводити й дітям, які мають хронічні хвороби. Однак це робитимуть лише після направлення лікаря.

З початку кампанії вакцинації, 24 лютого, Україна отримала понад 5 млн доз вакцин різних виробників. До кінця року має надійти ще 42 млн доз різних препаратів.

Зараз ви читаєте новину «Спалах Covid-19 в Україні може знову початися. Назвали терміни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути