Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2020 20:15

Розповіли, чи можна насправді повернути зір краплями

Розповіли, чи можна насправді повернути зір краплями
Повернутися зір краплями від катаракти неможливо. Фото: vesti.ua

На противагу заявам багатьох "спеціалістів", лікарі спростовують дієвість крапель для розсмоктування катаракти. Таких препаратів не існує. Якщо кришталик в оці уже помутнів, то не заміниться сам собою. Це виникає через старіння тканин, дефіцит корисних речовин в організмі й пересихання оболонки ока.

Про це розповідає Леонід Кравченко, столичний офтальмолог.

"Я можу говорити тільки про краплі, які пришвидшують відновлення очей після операції. Без неї — ніяк. Катаракта — найпоширеніша причина втрати зору. При ній хімічний склад кришталика змінюється. Він мутніє, стає твердий. Хворий бачить усе, як через запітніле скло. Після 60 років таке порушення є практично в кожного", - пояснює лікар.

На першому етапі катаракту не можна виявити вдома. Нема симптомів, болю і помутніння. Важливо щороку перевіряти зір, аби не допускати прогресування хвороби.

Згодом кришталик набухає, тканини розкладаються й утворюють токсичні речовини, що отруюють око. Потім розпадається, що призводить до втрати зору. Заміна кришталика — єдиний ефективний спосіб відновити зір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці розробили лазер, який бачить крізь туман

У рогівці лікар робить крихітний прокол і ультразвуком прибирає мутний вміст кришталика. Всередину вставляє лінзу, яка розкривається в оці. Потім накладає пов'язку. Пацієнта виписує у той самий день.

Тиждень після операції не можна терти очі чи тиснути на них, нахилятися, піднімати важке, бо підвищуватиметься очний тиск. На 3 день можна приймати душ із заплющеними очима й робити макіяж.

Команда науковців австралійського Університету Монаша, що в Мельбурні, готується провести тестування технології, яка може повертати сліпим зір.

Йдеться про спеціальний імплантат, який вставляється в мозок, та пристрій, що передає зображення. Зараз науковці готуються до перших клінічних випробувань технології на людях.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, чи можна насправді повернути зір краплями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути