Ексклюзиви
середа, 29 січня 2020 17:50

Приватні станції переливання крові дали змогу усунути ризик підчепити гепатит

Приватні станції переливання крові дали змогу усунути ризик підчепити гепатит
Голова правління Всеукраїнського товариства гемофілії Олександр Шміло: "В Україні 98% хворих на гемофілію заражені гепатитом С в держлікарнях"

В Україні 98% хворих на гемофілію були заражені гепатитом С під час переливання крові та препаратів у державних і комунальних закладах охорони здоров'я.

Такі дані за результатами власного моніторингу оприлюднив у ході пресконференції голова правління Всеукраїнського товариства гемофілії Олександр Шміло.

"Безпека крові - це дуже важливе питання, яке замовчується. Інформацію про інфікування шляхом переливання крові або її компонентів намагаються "затерти", не виставляти, щоб не було чути. А питання дійсно дуже серйозне, тому що на сьогодні препарати крові та компонентів крові - це ризик інфікування. При цьому довести факт зараження при переливанні практично неможливо. А статистика не ведеться, тому що це скандал для країни. Тому ми почали проводити свій моніторинг. І виявилося, що цифра по гепатиту С, виявлена серед хворих на гемофілію, це 98%", - заявив експерт.

Він додав, що наразі Всеукраїнське товариство гемофілії продовжує моніторити питання більш детально. "Приходять в лікарню здорові громадяни, які змушені звернутися, а йдуть з гепатитом С. Це велика проблема, але для її вирішення нічого не робиться. В Україні шляхом переливання крові йде масове інфікування пацієнтів. І я мав радість отримати гепатит С шляхом переливання. Хто за це все має відповідати?" - підкреслив Олександр Шміло.

За словами експерта, нині показник інфікованості хворих шляхом переливання крові і препаратів крові знизився до 90%. Це пов'язано з появою в Україні приватних станцій переливання крові: приватний бізнес працює значно ефективніше і керується указами МОЗ, а регламентом ЄС.

"У нас по країні на величезну кількість станцій, де заготовляють кров, всього лише дві приватні. Дійсно, там інфікування препаратами зупинено. Там стоїть нове сучасне обладнання. Треба зняти капелюха перед бізнесом, що зроблені кроки щодо усунення такої небезпеки, як інфікування препаратами. Це здорово. Тому, звичайно, повинно бути входження приватних підприємств у галузь заготівлі крові", - резюмував Олександр Шміло.

Зараз ви читаєте новину «Приватні станції переливання крові дали змогу усунути ризик підчепити гепатит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути