Ексклюзиви
понеділок, 28 грудня 2015 17:14

При легких опіках біль швидко знімає холодна вода

При легких опіках біль швидко знімає холодна вода
фото: s019.radikal.ru

"Скільки разів ставала свідком, коли при опіках люди діяли неправильно. Через це невірно лікувалися. У рану потрапляла інфекція", - каже столичний терапевт Юлія Кащенко.

При опіках помилково до рани кладуть лід. Це може тільки посилити біль. Ще одна поширена помилка — поливати рану олією, мазати кремом або яєчним жовтком. Від цього на шкірі швидко з'являється плівка. Це погіршує теплообмін. Від цього опік поширюється всередину тіла, у м'які тканини.

- Те, що при будь-якому опіку, навіть найлегшому, завжди є біль — науково доведений факт. Це природна реакція організму. Імпульс про травму передається в мозок. Тоді мозок передає назад больові відчуття. Через це людина швидко відтягує руку від предмету, який обпік. Так організм береже сам себе, аби не було больового шоку.

При легких опіках біль швидко знімає холодна вода. "Коли підставити уражену частину тіла під проточну воду, це ще й не дає зоні ураження поширитись далі, ніби "консервує" її. Дехто поливає опік олією, але це тільки зробить гірше. Але після промивання у воді ніяких олій не треба. Замість цього треба просто забинтувати".

Не можна відривати прилиплий до рани одяг і проколювати пузирі. На обпечене місце не можна наносити піну проти опіків відразу, як сталася травма. Треба почекати кілька годин. Зняти біль при сильніших опіках допоможуть компреси з місцевими анестетиками. Краще брати знеболювальне в ампулах. Його наносять на вату чи бинт і прикладають до шкіри.

При опіках третього ступеня з'являється обвуглювання і омертвіння всієї товщі шкіри. В такій ситуації призначають пересадку шкіри. При другому ступені опіку на шкірі з'являється волдир або пузир. Тоді можна обійтися маззю проти опіків.

Каже, що після сильного опіку через 2-3 місяці на його місці можуть з'явитись кілька родимок. Це не страшно, але за такими родимками треба постійно слідкувати. Якщо почали збільшуватись, змінюють колір чи почервоніли, треба негайно йти до дерматолога. Такі родимки швидко можуть перерости в агресивну онкологію.

Зараз ви читаєте новину «При легких опіках біль швидко знімає холодна вода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути