Ексклюзиви
понеділок, 27 вересня 2021 04:20

Назвали продукт, який знижує ризик раку кишківника

Назвали продукт, який знижує ризик раку кишківника
Експеримент зі зміни раціону тривав протягом 26 тижнів. Фото: Pixabay

Експерименти показали, що шпинат створює в кишківнику протипухлинну активність та сприяє біорізноманіттю мікробіоти. Особливо важливо додати цей продукт в раціон людям, які мають спадкову схильністю до раку кишківника.

Спадкова форма раку товстої кишки становить приблизно 10 – 15% випадків, переважна більшість обумовлено впливом харчових канцерогенів і навколишнім середовищем. З попередніх досліджень вчені знали, що споживання зелених овочів і клітковини знижує ризики раку товстої кишки приблизно наполовину.

У новій роботі вчені з Техаського університету вивчали взаємозв'язок споживання шпинату, стану кишківника і активність генів в ньому.

В експериментах на моделях щурів з генетичною схильністю до раку товстої кишки вчені виявили, що добавка шпинату в раціон забезпечує протипухлинну активність в товстому і тонкому кишківнику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені назвали напій, що покращує розумові здібності

Раціон також сприяв біорізноманіттю мікробіоти, а також змінював активність генів для запобігання раку. Крім того, вчені відзначили, що у тварин нормалізувався рівень жирних кислот, які регулюють запальні процеси в організмі. Експеримент зі зміни раціону тривав протягом 26 тижнів.

"Ми вважаємо, що споживання шпинату може також захистити і людей без спадкової схильності. Не варто чекати на появу поліпів, щоб розпочати профілактичні заходи",
– заявив автор роботи Родерік Дешвуд.

Здорова дієта є одним з найважливіших факторів у зниженні рівня холестерину в крові. Лікарі назвали кілька продуктів, здатних нормалізувати ці показники і захистити серце від важких наслідків.

Зараз ви читаєте новину «Назвали продукт, який знижує ризик раку кишківника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути