пʼятниця, 12 січня 2018 05:28

Назвали ознаки хронічного недосипання, про які ви не здогадувалися

Назвали ознаки хронічного недосипання, про які ви не здогадувалися
Зайва вага, дратівливість, зменшення сексуального потягу можуть бути ознаками хронічного недосипання. Фото: rakhivnews

Якщо ви спите вночі менше 7-8 годин, а на ранок відчуваєте бадьорість, це не є ознакою "суперлюдини". Організм все одно відпочиває недостатньо, просто показує це незвичним способом. На хронічне недосипання вказують два та більше пункти з наступного переліку, в яких можете себе упізнати.

Завеликий апетит. Організм потребує калорійної та "шкідливої" їжі на кшталт смаженої картоплі чи поживних десертів. Хоча раніше задовольнявся цілком помірним раціоном. Така реакція виникає через хронічну втому, оскільки менше продукується гормон, що відповідає за відчуття ситості, - пише Cosmopolitan.

Зайві кілограми. Вони є прямим наслідком попереднього пункту. Проте від недосипання можуть з'являтися навіть при дотриманні правильного раціону. Причина - сповільнений метаболізм, який розщеплює жири в режимі "лайт".

Дратівливіть. Якщо раніше ви спокійно реагували на шум, запізнення транспорту та інші "подразники", а тепер "вибухаєте" при кожній нагоді - організм не витримує навантаження і вимагає суттєвого відпочинку.

Проблеми з пам'яттю. Недосипання змушує мозок відсіювати ті завдання, що не є надважливими. Тому після короткого сну вам частіше доводиться складати списки денних справ, шукати ключі та вибачатися перед друзями, про чиї дні народження просто забули.

Складні рішення. На них перетворюються буденні моменти - яка сукня більше пасує, який фільм обрати для перегляду. Мозок не спроможний оцінити переваги та мінуси кожного варіанту, тому вибір дається непросто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли спосіб заснути за хвилину

Неуважність. Загубити телефон, розлити чашку кави чи випадково набити собі синця - це легко, коли відсутня концентрація. Від недосипання знижуються моторні функції, бо нервова система відчуває втому.

Занизький імунітет. Якщо хворієте на застуду від кожного протягу, а одна ГРВІ моментально змінюється на іншу, час повноцінно відпочити.

Погіршення зору. В очах може двоїтися, для читання виникає потреба примружитися. Такі симптоми говорять про спазм зорових м'язів, які за коротку ніч не встигають відновитися.

Зниження лібідо. В умовах високої втоми організм не здатен до зачаття. Тому і сексуальний потяг зменшується. Після короткої реабілітації із правильним графіком сну лібідо швидко поновиться.

Американські лікарі з'ясували, що люди, які сплять в день близького години, мають здоровішу серцево-судинну систему. "Тиха година" має тонізуючий ефект на загальну бадьорість і знижує артеріальний тиск після психічного стресу. Крім того, півгодини денного сну стимулює позитивний настрій і фізіологічну бадьорість.

Зараз ви читаєте новину «Назвали ознаки хронічного недосипання, про які ви не здогадувалися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути