Ексклюзиви
середа, 15 березня 2017 11:55

Мушки перед очима свідчать про глаукому

Мушки перед очима свідчать про глаукому
Фото: Likar.info

Якщо ви дивитеся на світло та бачите райдужні кола навколо ліхтаря, перед очима "літають мушки" та не на довго вистачає окулярів, бо зір постійно падає, це може свідчити про глаукому. Розповідає Оксана Вітовська, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності "офтальмологія".

Глаукома є хворобою, яка призводить до сліпоти.

"Втрата зору відбувається непомітно, поступово, і у більшій частині випадків безболісно. Саме тому пацієнти звертаються до лікаря, коли вже надто пізно, і повернути або зберегти зір неможливо", – зазначає Оксана.

У 2016 році діагноз "глаукома" вперше поставили 6650 українцям. А 74% людей, які мають інвалідність по зору - це пацієнти з так званими нейродегенеративними захворюваннями, найбільш розповсюджена серед яких глаукома.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як бачать світ люди з глаукомою та катарактою

Люди з глаукомою на прийомі у окуліста скаржаться на звуження поля зору, біль в оці та в частині голови, у них спостерігають почервоніння ока, підвищення внутрішньоочного тиску, атрофію зорового нерва.

"Раннє виявлення захворювання, адекватне лікування та чітке дотримання рекомендацій лікаря – ось складові успіху в боротьбі з цим підступним захворюванням", – каже Вітовська.

При перших ознаках захворювання не рекомендують вживати алкоголь, знаходитись довгий час у темряві та дивитись телевізор у погано освітленій кімнаті, пити більше за 1,5 літра рідини на день, приймати контрастні ванни, займатися фізичною працею, коли голова знаходиться нижче пояса (наприклад, прати, класти плитку), приймати ліки, що розширюють зіницю.

Зараз ви читаєте новину «Мушки перед очима свідчать про глаукому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути