Ексклюзиви
субота, 16 грудня 2017 12:18

Медреформа: нові правила психіатричної допомоги

Медреформа: нові правила психіатричної допомоги
Почали діяти нові правила примусових медичних заходів з надання психіатричної допомоги. Фото: Днепр Час

Набув чинності наказ Міністерства охорони здоров'я про нові правила примусових медичних заходів з надання психіатричної допомоги.
"Тепер пацієнти зможуть самостійно звертатись до незалежного психіатра, до суду, а їхня участь у процесі стає обов'язковою", - йдеться у повідомленні.
Новими правилами передбачено, що психіатрична допомога суспільно небезпечним пацієнтам буде відокремлена від загальнопсихіатричної практики.
"Система буде побудована так, щоб забезпечити саме реабілітаційний підхід при наданні допомоги неосудним. Паралельно створюються інструменти, що дозволять суду оцінити необхідність подальшого лікування з певними обмеженнями. Досі суди переважно керувалися тяжкістю скоєного, а зараз впроваджуються механізми, які дозволятимуть приймати рішення про доцільність продовження лікування в закладі на основі сучасних методик", - наголошує директор Державної установи "Український моніторинговий та медичний центр з наркотиків та алкоголю МОЗ України" Сергій Шум.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали основні ризики медреформи

МОЗ уперше розробило документ цілісної ефективної системи охорони психічного здоров'я.

Відповідно до проекту концепції, зменшення дискримінації та порушень прав людей з проблемами психічного здоров'я передбачається за рахунок реалізації програм підтримки працевлаштування осіб з психічними та інтелектуальними порушеннями, соціальної інтеграції, отримання освіти, залучення пацієнтів та їх сімей, а також неурядових організацій, які здійснюють захист прав пацієнтів, до планування та реалізації програм у сфері охорони психічного здоров'я.

Верховна Рада 19 жовтня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про медичну реформу. За закон про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів проголосували 240 із 343 присутніх народних депутатів. У рамках реформи держава гарантує оплату послуг і лікарняних засобів, пов'язаних із наданням екстреної, первинної, вторинної, третинної і паліативної медичної допомоги. Оплачує медичну реабілітацію дітям до 16 років, забезпечує фінансовий супровід вагітності та пологів. Закон набуде чинності з 1 січня 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «Медреформа: нові правила психіатричної допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути